HD avfärdar Erdogans krav – sätter Nato-medlemskapet på spel
Bild: Zeke530 och Holger Ellgaard / Foto: Raimond Spekking

Fler än hälften av kurderna på Erdogans lista har redan prövats i svensk domstol och kan därför inte utlämnas, hävdar Högsta domstolen. Ställningstagandet kan riskera det svenska medlemskapet i Nato, då Erdogan ställt krav om utlämning på den svenska regeringen, som han hävdar att han har ett dokumenterat avtal med.

Varken statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde eller justitieminister Morgan Johansson vill kommentera om Erdogans terroristlista ens existerar. Någon dokumentation har heller inte inkommit till regeringskansliet. Detta trots att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under Natotoppmötet i Madrid tidigare i veckan hävdade att ett avtal med Sverige finns gällande utlämning av utpekade kurdiska terrorister.

– De ska utlämnas till oss, det har de lovat och det löftet finns i dokumentationen. Nu måste de hålla sitt löfte, sa Erdogan enligt DN.

Tidigare i veckan offentliggjordes en lista över 33 personer som Turkiet vill få utlämnade, personer som landet klassar som terrorister Erdogan har senare talat om att det ska röra sig om 73 personer.

LÄS ÄVEN: Turkiet ställer krav direkt: Begär krigsförbrytarmoderat utlämnad

HD vill inte ompröva tidigare beslut

Av de ursprungliga 33, som Turkiet utpekat som kurdiska terrorister, har landet tidigare försökt få minst 19 utlämnade från Sverige, uppger DN. Dessa fall har prövats i svensk domstol och avslagits. Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, hävdar att dessa därför kan känna sig trygga i Sverige.

– Vi kan inte sätta oss och gå igenom tidigare ärenden som redan är avgjorda, säger han.

Enligt utlämningslagen beviljas inte utlämning av svenska medborgare, eller för militära eller politiska brott. Dessutom krävs så kallad dubbel straffbarhet, det vill säga att brottsanklagelsen återfinns i båda länder. Utöver det finns fler verkställandehinder som kan åberopas, så som exempelvis att personens ”ungdom, hälsotillstånd eller personliga förhållanden i övrigt” i relation till brottet skulle anses göra utlämning inhuman.

LÄS ÄVEN: Låt inte Nato-frågan distrahera från Europas egentliga bekymmer

Regeringen lämnar inga kommentarer

– Det brott som man vill att en person utlämnas för ska också vara straffbart i Sverige. Är anklagelsen inte straffbar i Sverige så är det ett verkställningshinder, säger Eka.

På grund av de tänjbara verkställandehindren har ytterst få människor utlämnats från Sverige när Turkiet tidigare har begärt det. Sedan år 2000 har HD prövat ett 30-tal fall. Endast fyra av personerna utlämnades till slut; en tjuv, två knarksmugglare och en person anklagad för anstiftan till rån samt olaga frihetsberövande.

Spelet om det svenska Nato-medlemskapet fortsätter men från regeringens sida lämnas inga kommentarer.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.