Hela Buffalopolisens kravallstyrka säger upp sig i sympati med två kollegor som stängts av som bestraffning för att ha utfört sitt arbete, då en olycka inträffade. Nu anklagas de två dessutom för misshandel och riskerar sju års fängelse.

– De 57 avgår i protest mot behandlingen av två av deras kolleger som helt enkelt genomfört order, säger Buffalopolisens fackklubbsordförande John Evans.

Händelsen, som filmades, inträffade i torsdags. Kravallpolis rör sig långsamt fram längs med en gata i riktning mot Niagara Square, i Buffalo, NY, för att skingra en stor samling Black Lives Matter-demonstranter som brutit mot utegångsförbudet som råder kvällstid i staden. En äldre man vägrar lyda polisens order om att flytta på sig, varpå han knuffas bakåt, snubblar och faller olyckligt. Han slår bakhuvudet i trottoaren och förlorar medvetandet.

– Vår ståndpunkt är att dessa poliser helt enkelt följde vice polischef Joseph Gramaglias order att rensa torget, sade fackordförande Evans och förklarade att det inte går att rensa torget från män, 50 år och yngre.

– De gjorde helt enkelt sitt jobb. Jag kan inte bedöma hur mycket kontakt som gjordes. Min uppfattning är att han snubblade och föll bakåt, förklarade Evans för The Buffalo News.

Riskerar sju års fängelse

Redan samma dag stängdes de två poliserna av utan lön från sina arbeten, som en reaktion på händelsen. Myndigheterna i USA är dock extra känsliga just nu, då demonstrationer mot polisens övervåld vid gripandet av George Floyd vuxit till upplopp i flera städer. Man valde därför att inte bara stänga av utan också arrestera de två poliser som knuffade undan mannen. De anklagas nu för misshandel och riskerar sju års fängelse vardera, om de fälls.

Evans säger att ”polisfacket står bakom dessa officerare till hundra procent” och att facket kommer att betala eventuella försvarskostnader för de två officerarna.

De 57 kollegerna har inte sagt upp sig från polismyndigheten som helhet utan endast från tjänst i kravallstyrkan, som nu står utan bemanning. Då demonstrationerna ofta har blivit våldsamma, med bland annat butiksplundring, anlagda bränder och brutala attacker mot polisen, ställs frågan hur den lokala brottsbekämpningen nu ska fungera efter avhoppen. Vem kommer att fylla platserna i kravallstyrkan om man riskerar straffas för en olycka?

Uppmanades lämna platsen flera gånger

Borgmästare Byron Brown har sagt att han vill få de två poliserna prövade i domstol men påtalade samtidigt att den skadade mannen, Martin Gugino, uppmanats att lämna platsen ett flertal gånger innan han knuffades.

– Polisens uppgift var att rensa området för att undvika våldsamheter bland demonstranterna, sade borgmästaren till CNN.

I Buffalo sattes under lördagskvällen flera bilar i brand och någon kastade senare på natten in ett brinnande föremål i stadshuset. Tidigare körde en kvinna en bil rakt in i kravallpolisens linje, en person blev överkörd och fick sitt bäcken krossat och ena benet brutet, rapporterar The Buffalo News.

Martin Gugino, uppgavs under fredagsmorgonen vara vid medvetande och på bättringsvägen. Enligt en släkting deltog han i torsdagens demonstration för att ”diskutera USA:s konstitution med polisen”.

authorimage