Finland 3

Juhana Vartiainen/Helsingfors. Foto: Paasikivi/Diego Delso

Utrikes

Helsingfors borgmästare vill göra engelska till officiellt språk i finska huvudstaden

Publicerad 8/30/2021
Annons

Juhana Vartiainen, rikspolitiker och borgmästare i Finlands huvudstad Helsingfors, vill fasa ut både finskan och svenskan i staden och ersätta dem med engelska. Det säger han i ett uppmärksammat utspel.

Finland har gamla gemensamma anor med Sverige och är därför till delar tvåspråkigt. Huvudstaden Helsingfors domineras av finsktalande men har en tradition av att hålla både finskan och svenskan vid liv i det officiella.

Bland delar av det finska folket finns samtidigt en avoghet gentemot det svenska språket som man dels ser som uttryck för en kolonialmakt men också talas mest av en vänsterliberal kulturelit, vilket gör det till en klassmarkör i landet. Sannfinländarnas framgångar har till del berott på att man gett röst åt de här stämningarna.

Introducerar ny språkkonflikt i landet

Men nu introducerar Helsingfors borgmästare, den liberalkonservative Juhana Vartiainen en ny språklig vattendelare i staden att skapa konflikt kring. Borgmästaren tycker att staden är för provinsiell och vill göra den mer internationellt attraktiv.

Då duger det inte att tala finska eller svenska menar Vartiainen. De kosmopoliter och den högutbildade utländska arbetskraft han vill se befolka Helsingfors förväntar sig att det talas engelska, annars vill de inte bosätta sig i staden.

– Helsingfors kunde kalla sig en engelsktalande stad där människor som talar engelska inte behöver lära sig tala finska eller svenska.

Vartiainen är missnöjd med de språkkrav som finns i Helsingfors. För att arbeta i den offentliga sektorn ska man kunna både finska och svenska. Det kan samtidigt de flesta infödda då man läser både språken i skolan.

Men många utlänningar studerar i Helsingfors. En tredjedel av dessa lämnar dock Finland efter avslutade studier, något som Vartiainen betraktar som ”ett fruktansvärt misslyckande” och problem som behöver adresseras.

Höga skatter större bortstötningsfaktor

Vartiainen erkänner samtidigt att en kanske starkare bortstötande faktor är Finlands höga skatter. Många väljer att flytta till och arbeta i ett land där skatterna är lägre.

Vartiainen uttrycker också irritation över att så många politiker i Finland inte tycks förstå att landet kraftigt behöver öka sin arbetskraftinvandring. Vissa börjar dock komma till insikt om detta men det går alldeles för långsamt, menar huvudstadens borgmästare.

För att fasa ut finska och svenskan i staden och ersätta den med engelska vill Vartiainen se en övergång till engelska som huvudspråk i skolan och redan på dagis. Han tror att det även kan få fler utlandsstudenter att slå sig ned i Finland och skaffa barn och både föräldrar och barn slipper lära sig finska och svenska.

Tror klimathotet kommer att driva många till Finland

En annan faktor som Vartiainen tror kan få många utlänningar att vallfärda till Finland är den klimatkris han tror kommer att slå till inom kort men som han föreställer sig att Finland kommer att klara sig lindrigare undan än många andra länder.

– Hettan och översvämningarna orsakade av klimatförändringen – och även terrorism – kan driva på utländska experters intresse för Finland. Det skulle gynna Helsingfors, säger Vartiainen till finska medier.

Vartiainen skickar nu bollen vidare till den finska regeringen och riksdagen. Beslut av det här slaget ligger utanför borgmästarens och kommunfullmäktiges jurisdiktion att besluta om.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons