I förrgår presenterade Israels premiärminister Benyamin Netanyahu hemliga dokument som Israels underrättelsetjänst Mossad lyckats få ut från Iran. De sägs visa att Iran arbetat med att ta fram kärnvapen, ljugit till det internationella samfundet om det och att de tagit de nödvändiga stegen för att försäkra sig om att de kan fortsätta med framtagandet av kärnvapnen även efter 2015 års kärnavtal.

Det var under en presentation i måndags vid Israels försvarsdepartement som Netanyahu avslöjade vad han beskrev som den största prestationen av den israeliska underrättelsetjänsten någonsin – att ha kommit över Irans egna arkiv över dess kärnvapenprogram: 55 000 sidor och ytterligare 55 000 filer på 183 CD-skivor.

Arkivet sägs beskriva Irans omfattande program att bygga kärnvapen, ett projekt vid namn Amad. Genom att ha fått tag på materialet menade Netanyahu att Israel nu odiskutabelt kan visa att Irans ledare ljugit för världen och att 2015 års avtal baseras på Irans ”bedrägeri”.

Iran har ”fortsatt ljuga”
Den före detta chefen för militärens underrättelsetjänst, Amos Yadlin, kallade materialet ”avgörande bevis” om Teherans falskhet – och rättfärdigande av Israels ihållande varningar om att Iran ljuger. Dock sa Yadlin att de hemliga dokumenten inte avslöjar oegentligheter efter 2015, troligen för att det materialet inte arkiverats ännu. Men eftersom Iran uppenbarligen ljög till världen inför avtalet 2015 ”så har de troligen fortsatt ljuga sedan dess också”, menade Yadlin.

Delat med sig av materialet
Netanyahu har delat med sig av materialet till USA som gått i godo för dess äkthet. Materialet kommer även delas med andra länder samt organisationen International Atomic Energy Agency. Israels premiärminister har alltid motsatt sig kärnavtalet med Iran, som förhandlades fram av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland (P5+1).

Netanyahu var tydligt icke-specifik över vad han anser att USA och de andra P5+1-länderna skulle vidta för åtgärder. Han sa bara att han är övertygad om att Trump kommer ”göra det rätta”.

Ingen risk för krig
En högt respekterad före detta tjänsteman vid försvarsdepartementet, Amos Gilad, sa i en TV-studio att ”Låt oss försäkra allmänheten: det finns ingen risk för krig” och ”Iran håller inte på att attackera oss” men fortsatte sen att poängtera att ett av Irans mål är att utplåna Israel, vilket de sagt öppet flera gånger.

Presentationen sägs ha haft flera mål: att visa Iran hur kraftfull Israels underrättelsetjänst är, att visa med Irans egna dokument hur deras kärnvapenprogram stegvist byggts upp, att ge det internationella samfundet tydliga bevis och att ge Trump den underrättelseinformation han behöver för att förändra kärnavtalet från 2015.

Vita Huset: kärnavtalet ingicks på helt fel premisser
Efter presentationen gick Trumps administration i tisdags ut och sa att avtalet slöts ”baserat på saker som inte var sanna” samt att ”Irans nukleära förmåga var långt mer avancerad och mycket längre framskriden än de någonsin indikerade”.

En avgående senator i USA:s utrikesutskott, Bob Corker, menade dock att Netanyahus presentation inte visade något nytt och inte var banbrytande. Andra menar att det inte är någon nyhet att Iran ljög och framhåller att avtalet byggdes på de inspektioner som gjordes i Iran, inte på Irans egen trovärdighet eller tillförlitlighet.

Iran självt avfärdade Netanyahus presentation som en ”propaganda-show”.

Nytt beslut om kärnavtalet
Den 12 maj inträffar en ny tidsfrist i kärnavtalet. Då kan Trump välja att inte godkänna avtalets fortsatta giltighet.

”Vi går se vad som händer”, ska Trump ha sagt om avtalets vara eller icke vara. Han menar att avtalet är ”horribelt” men att det inte innebär att han inte kommer förhandla fram ett riktigt avtal istället.

”Du vet, detta avtal godkändes inte av speciellt många personer och det är ett horribelt avtal för USA, inklusive det faktum att vi gav Iran 150 miljarder dollar och 1,8 miljarder i kontanter. Och vet du vad vi fick?”, fortsatte Trump. ”Vi gick ingenting. Det betyder inte att jag inte kommer förhandla fram ett nytt avtal, vi får se vad som händer.”