utslagen-pa-golvet-93883

Genrebild.

Inrikes

Hemtjänsten övergav strokedrabbad person liggande på golvet

Publicerad 5/14/2021
Annons

Hemtjänstpersonal lämnade en person som drabbats av stroke och låg okontaktbar på golvet. I stället för att hjälpa och slå larm, stängde man bara dörren och gick därifrån.

Händelsen inträffade i Partille i region Storgöteborg, rapporterar GP. Den strokedrabbade personen hade larmat hemtjänsten efter att ha drabbats av ett slaganfall. Men patrullen som skickades till lägenheten antog att personen var berusad där denne låg okontaktbar på golvet och åkte därifrån, utan att rapportera av.

Först fem timmar senare fick personen hjälp när nästa hemtjänstteam anlände till lägenheten. Ambulans tillkallades och personen fördes till sjukhus. Personen fick som ett resultat av stroken både fysiska och mentala funktionsnedsättningar. Att snabbt komma under vård är ytterst viktigt för den som drabbas av stroke.

Inga disciplinära åtgärder mot den anställde

Kerstin Lundström, som är socialt ansvarig samordnare på Vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun, säger i en kommentar till media att det handlar om allvarliga missförhållanden och att hemtjänstpersonal är skyldig att kontakta 112 eller tillkalla kommunens vårdpersonal om man hittar en klient i ett sådant tillstånd.

Det blir emellertid inga sisciplinära åtgärder mot den hemtjänstanställde. Enligt Lundström har denne inte fått tydliga instruktioner om att man inte får lämna strokedrabbade personer på golvet utan åtgärd, inte förstått detta och ska därför inte anses ha något personligt ansvar för händelsen.

– Verksamheten ska se till att personal har kännedom och förutsättning att följa rutinerna. Det är där vi brustit. Man kan inte hänga ut enskild personal här utan det är alltid ett verksamhetsansvar.

Inleder ”värdegrundsarbete” för hemtjänstpersonal

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Sarah. Kommunen hävdar att man efter anmälan vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen.

Bland annat inleder man nu ett ”värdegrundsarbete” där de anställda får lära sig vad som är rätt och fel agerande gentemot personer som påträffas svårt sjuka eller skadade.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons