Rädda Barnen är en av Sveriges mest inflytelserika barnrättsorganisationer, vars arbete bygger på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen. Åsa Regnér (S), är idag generalsekreterare. Rätten till religionsfrihet, yttrandefrihet, jämställdhet och skydd från diskriminering är hörnstenar i detta uppdrag. Mot den bakgrunden väcker det många frågor att Amanj Aziz, en profil med dokumenterade kopplingar till islamistiska rörelser, idag arbetar som rådgivare för områdesutveckling på Rädda Barnen.

Amanj Aziz har under lång tid varit en central figur i det islamistiska ekosystemet i Sverige. I etablerad media som tidningen Expressen anklagas Aziz för att ha försvarat hatpredikanter som Bilal Philips, relativiserat homofobi, förkastat demokratin som ett västerländskt påfund, och uttryckt stöd kring sharia som samhällsstyrande system. Han anklagas även för att hans ideologiska kärna är gudomlig lag.

Abdur Raheem Green, ledare för iERA/One Reason, som Amanj Aziz missionerat för i Sverige.

I flera texter ska han uttryckligen ställt upp en motsättning mellan islam och demokrati, och beskrivit islam som en alternativ samhällsordning – där både styrande och styrda lyder under en lag de inte skapat själva. Han ska ha framfört att sharia kommer från Gud, och står över alla mänskliga uppfinningar, inklusive demokrati, yttrandefrihet och individuell autonomi.

Från Amanj Aziz blogg

Under 2010-talet ledde Aziz etableringen av den svenska grenen av den brittiska islamistiska rörelsen iERA, vars grundare Abdur Raheem Green fångades på film i Hyde Park i London när han trakasserade en judisk man:

“Varför tar du inte med dig yahoudin (juden reds. anm.) där bort, långt bort, så att hans stank inte stör oss?”

Aziz drev kampanjen One Reason i Sverige, där han agerade kontaktperson och distributör för organisationens material – inklusive böcker där dödsstraff och könsapartheid förespråkas.

I terrorforskaren Magnus Ranstorps forskningsstudie Mellan salafism och salafistisk jihadism – Påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället från Försvarshögskolan figurerar Amanj Aziz 38 gånger. I studien kan vi bland annat läsa:

Det var även i Bellevuemoskén som den första officiella da’wa-kursen på svenska hölls i november 2012. Arrangörer var brittiska iERA tillsammans med Sveriges Förenade Muslimer (SFM), under ledning av Amanj Aziz. Även den ökände konvertiten och IS-rekryten Michael Skråmo har varit en predikant vid Bellevuemoskén och dess ungdomsavdelning Mångkulturella Ungdoms Center (MKUC).

Ett konsekvent mönster av ideologisk lojalitet

Aziz engagemang i iERA är bara en av många trådar. Han har haft band till den brittiska organisationen Cage, ökänd för sitt försvar av jihadister och sin kampanj mot brittisk antiterrorlagstiftning, något som Stiftelsen Doku har uppmärksammat. I en artikel på Cages hemsida från 2018 argumenterade Aziz för att det bör ses som en “seger” snarare än ett brott att bli kallad extremist – ett inlägg där han fördömde alla former av kritik mot islamism som “islamofobi”.

Samtidigt har Muslimska mänskliga rättighetskommittén i Sverige, nära knuten till Aziz, spridit budskapet att terrorlagar i själva verket är “raslagar” och att återvändande IS-krigare inte utgör ett hot. Det är en ideologisk position där radikalisering ses som en följd av västerländsk politik snarare än extremismens egna doktriner.

LÄS ÄVEN: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

På senare tid har Aziz varit engagerad i INSAN – Institutet för samhällsanalys, där han i rollen som grundare och skribent anklagas för att ha iscensatt en kampanj mot skolledare som vittnat om hedersförtryck eller islamistisk påverkan i svenska skolor. Rektorer som Linnea Lindquist har kallats “islamofober”, och kritik mot fundamentalistiska inslag i klassrummen har beskrivits som tecken på “rasistisk infiltration” av svensk skola.

Och nu: rådgivare på Rädda Barnen

Det är alltså denna bakgrund Amanj Aziz bär med sig in i rollen som rådgivare för områdesutveckling på Rädda Barnen.

I praktiken är han en av dem som ska definiera problem, föreslå lösningar och bygga relationer i några av de mest komplexa och känsliga kontexterna vi har i Sverige. Det är inte bara ett ansvar – det är en strategisk position. Och det är här konflikten blir som tydligast.

LÄS ÄVEN: Ikeas nya islamiseringskampanj – normaliserar beslöjad 11-åring

Vi ställer oss frågan hur en person som pekas ut för kopplingar till islamistiska rörelser får en ledande roll i en organisation som förväntas skydda barns frihet, värdighet och rätt att vara just barn – utan ideologisk tvångströja?

Enligt ett tips till Samnytts redaktion ska Amanj Aziz, i sin roll på Rädda Barnen, ha varit med och författat ett dokument med rubriken Rädda Barnens rekommendationer till skolor gällande Ramadan och Eid Al-Fitr.

Skärmdump av dokument som Aziz uppges ha författat enligt källa.

Vi kontaktade Rädda Barnen med frågor om Aziz roll och ansvar, både vad gäller det nämnda dokumentet och vad som egentligen ingår i tjänstebeskrivningen för rollen som “rådgivare för områdesutveckling”.

Vi ville veta hur Rädda Barnen ser på att en person som pekas ut för islamistkopplingar uppges författa rekommendationer om islam till Sveriges lärare och med en strategisk roll inom organisationen. Vad denna roll innebär i praktiken? Rädda Barnens egna stadgar slår fast att organisationens verksamhet vilar på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen – inte på Kairodeklarationen eller sharia, som är grundläggande inom islamistiska grupper.

Vi ställde också frågor om Rädda Barnens syn på sharia, som Amanj Aziz kopplas samman med, i relation till barns rättigheter.

****
Om du uppskattar Samnytts journalistik bli då gärna prenumerant!

 Klicka HÄR för att se prenumerationserbjudanden.
 Den som vill stötta genom Swish kan skicka valfri donation till: 123 083 3350 
 Vill du hellre donera på andra sätt finns mer information om det HÄR
****

Rädda Barnen har varit ointresserade av att svara på Samnytts frågor om medarbetaren och dokumentet. Varken Amanj Aziz själv eller hans chef Alexandra Fritzon vid Malmökontoret har varit anträffbara via telefon. Organisationens HR-chef Ingrid Wibom har lagt locket på om Aziz och hänvisat till pressavdelningen, där pressekreterare Anne Thorngren svarade att Rädda Barnen inte kommenterar enskilda medarbetare.

Den person vi nådde över telefon var Daniel Andersson, gruppchef på Rädda Barnen. Vi frågade honom hur han som chef inom Rädda Barnen ser på att en person som pekas ut för islamistkopplingar är anställd inom organisationen. Men Andersson förstod inte frågan.

Amanj Aziz har ju pekats ut som islamist och nu har han ju en anställning på Rädda Barnen, hur går det ihop med den värdegrund som Rädda Barnen vilar på, alltså FN:s deklaration om mänskliga rättigheter?

– Ja, jag håller inte riktigt med om den bilden. Men det är inte mig du ska prata med.

Varför håller du inte med om den bilden?

– Det är ju din bild, som du ringer mig om, den vet ju inte jag något om.

Vi tog därefter upp anklagelserna mot Aziz rörande sharia.

– Nu avslutar vi det här samtalet, jag har inget att tillägga. Därefter lägger Daniel Andersson på luren.

Det står hur som helst klart att Amanj Aziz lön betalas av privatpersoner som donerar till Rädda Barnen, ofta i tron att pengarna går till barns trygghet och rättigheter. Organisationen får även betydande bidrag från SIDA, EU och FN. Det innebär att både skattepengar och privata gåvor är med och finansierar lönen för en person med kopplingar till islamism.

Att Rädda Barnen valt att inte kommentera frågan väcker berättigade frågor om insyn, ansvar och vilken värdegrund organisationen faktiskt vilar på.

Islamist-granskaren: “Flyger under radarn”

Samnytt kontaktar Johan Lundberg, författare, kulturskribent och docent i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet. Han har tidigare skrivit om Amanj Aziz i flera sammanhang och lyft fram hans islamistiska kopplingar. Lundberg ingår även i redaktionsrådet för stiftelsen Dokus nätpublikation som granskar islamism i Sverige.

Vi frågar inledningsvis Lundberg om Amanj Aziz är islamist?

– Ja. Ja. Men om han är det idag vet jag inte, men han har ju varit det iallafall, det är ju helt uppenbart.

Samnytt har inte hittat någonting som tyder på att Amanj Aziz har tagit avstånd från sina tidigare hållningar som fått medial uppmärksamhet under åren och han har inte återkommit med svar på våra frågor. Vi frågar Lundberg hur han ser på att en person som pekas ut för islamistkopplingar är anställd av Rädda Barnen?

– Ja, det låter ju vansinnigt.

Att många muslimer röner stor uppskattning i Sverige menar Aziz bara stärker hans tes, då det bevisar att man i Sverige inte tolererar andra muslimer än dem som anpassar sig till ”the dominant ideology of ’perfect’ Whiteness.

– Johan Lundberg, Doku, 2018

Kan man se det här som ett tecken på infiltration av islamister i civilsamhället?

– Ja, det är väl det han har ägnat sig åt, i stort sett hela livet egentligen. Överdriva det här med islamofobi. Han jobbade ju uppenbarligen för engelska iERA tidigare, och de personer som de rekryterade, det var ju många av dem som hamnade i IS. Det finns ju kopplingar mellan honom och de verkligen mest radikala kretsarna av islamister. Han fortsätter:

Johan Lundberg, Docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och författare. Foto: Jashar Ghavampour

– Och områdesutvecklare på Rädda Barnen, jag vet inte, men det kan ju innebära att man, så att säga, försöker styra in verksamheten mot vissa områden, Israel – Palestina och så vidare.

Kommer då begreppet “islamofobi” att användas mot kritiska röster?

– Ja, precis. Han har ju också varit duktig som person att hela tiden flyga under radarn, även med den där teaterpjäsen som gjordes om honom också, Muslim Ban, med America Vera-Zavala som regissör.

Anlitas av Svenska kyrkan och Malmö stad

Islamistiska rörelser formulerar ofta sina budskap i termer som “rättvisa”, “identitet” och “förtryck”, samtidigt som de rutinmässigt använder det omstridda begreppet “islamofobi” för att avfärda kritik och misstänkliggöra meningsmotståndare som rasister. Det menar bland annat S-märkta debattören Nalin Pekgul, själv muslim.

Det paradoxala är att många av dem som drabbas hårdast av islamistiskt förtryck själva är muslimer. Kvinnor som väljer att ta av sig slöjan, ungdomar som lämnar tron, HBTQ-personer som vill leva öppet – alla riskerar att marginaliseras eller hotas i det ideologiska klimatet som förespråkas i islamistiska miljöer.

LÄS ÄVEN: Forskare: Islam oförenligt med demokrati och mänskliga rättigheter

Mot den bakgrunden kan det uppfattas som särskilt problematiskt att Rädda Barnen, en organisation som säger sig värna barns fri- och rättigheter, inte tydligt tagit avstånd från denna ideologi – utan i stället givit en person med starka kopplingar till den ett rådgivande uppdrag. Det handlar om både ansvar och omdöme.

Även Svenska kyrkan och Malmö stad använder sig av Amanj Aziz i sina senaste projekt, som en representant från Rädda Barnen. Svenska kyrkan bjöd nyligen in Amanj Aziz till vad de beskrev som “ett samtal om den styrka som finns i de förorter som annars ofta beskrivs i mörka ordalag”, som är tänkt att hållas den tredje april. Aziz finns först med och är presenterad med namn och bild i den tilltänkta paneldebatten, men togs plötsligt bort efter medieuppmärksamheten.

Enligt Göteborgs stift handlar det om att Aziz själv hoppat av, men det kan också bero på att hans närvaro uppmärksammats i sociala medier.

Svenska kyrkans hemsida, före och efter Amanj Aziz togs bort. Faksimil

Malmö stad arrangerade nyligen den “Internationella dagen för att bekämpa islamofobi”, den 15 mars. Även här var utgångsläget det samma som Aziz grundbudskap att “Islamofobi drabbar en stor del av världens befolkning och många malmöbor”. Och att “i ett samhälle där tonen blir hårdare mot det som tolkas som annorlunda än rådande norm, drabbas barn alltid hårdast”. Amanj Aziz presenteras som en av paneldeltagarna från Rädda Barnen och även grundare och redaktör för INSAN, samma INSAN som skriver att svensk skola ”infiltrerats av personer som ser ner på muslimska barn”. 

INSAN är den organisation som också nyligen riktat in sig på rektor Linnea Lindquist och anklagas för att ha försökt att få henne avskedad. På deras Instagramkonto ska hennes tweets lagts ut tillsammans med kommentarer som ska utmåla henne som “islamofob” och rasist. Som ett av “bevisen” lyfter INSAN att hon uttryckt uppskattning för en artikel av Nalin Pekgul, publicerad på Expressens kultursida, där islamism kritiseras.

Samnytt har sökt Amanj Aziz för en intervju om hans engagemang inom islam i Sverige, hans syn på islamistanklagelserna och hans tjänst på Rädda Barnen. Men Aziz har inte återkommit.

Gillade du artikeln?

Om du uppskattar Samnytts journalistik bli då gärna prenumerant!

 Klicka HÄR för att se prenumerationserbjudanden.
 Den som vill stötta genom Swish kan skicka valfri donation till: 123 083 3350 
 Vill du hellre donera på andra sätt finns mer information om det HÄR

LÄS ÄVEN: Kommun och Rädda Barnen tvingar på elever “antirasistisk” kurs med SD-hatande islamist