hijab-837736
Utrikes

Hijabdagen 2019 uppmanar alla kvinnor att bära slöja – i solidaritet med muslimer

Publicerad 12/28/2018
Annons

Den internationella hijabdagen har nu lanserat sin kampanj inför nästa år. Rörelsen uppmanar alla kvinnor att bära slöja och visa en bild i sociala medier i solidaritet med muslimer.

Varje år sedan 2013 anordnas den internationella hijabdagen. Årets kampanj riktar sig mot alla som använder sociala medier. Genom hashtagen #FreeInHijab (fri i slöja) ska rörelsen visa världen att ingen kvinna är förtryckt eller fängslad i sin slöja, utan att det är ett val av fri vilja, förklarar grundaren Nazma Khan.

LÄS ÄVEN: DN-reporter firade Hijabdagen – provade slöja i direktsändning

Khan uppmanar därför alla alla kvinnor oavsett religiös tillhörighet, bakgrund och etnicitet att bära slöja under 24 timmar den 1 februari för att visa solidaritet med alla muslimer. Genom rörelsens Facebooksida handlar dagen även om att introducera kvinnor till att bära slöja.

På Twitter skriver rörelsen att det är nu tid för ”en översvämning i sociala medier med hashtagen” #FreeInHijab. Enligt inlägget ska kampanjen ”utbilda” alla människor som stämplar slöjan för att vara en symbol för ett förtryck. Kvinnor har redan börjat fotografera sig i slöja och lagt ut på sociala medier tillsammans med hashtag:en.

– Vi uppmanar kvinnor att höja rösten om att det är deras eget val att bära slöja, för att driva bort alla missuppfattningar, säger Khan.

På internet har Khan anklagats för att sprida politisk islam. Det är uppgifter som hon inte anser stämmer.

– Det finns ingen politik involverad i vår rörelse. Den är enbart till för att upplysa om att kvinnor med slöja behandlas sämre. Det är enbart för att upplysa, förklarar Khan.

”No Hijab Day”
Det dyker även upp videoklipp med muslimska kvinnor som kapar kampanjen om hijabdagen och säger nej till slöja.

Förtryck i Iran
I det shariastyrda Iran kämpar kvinnorörelsen tvärtom för att få bort slöjan som är en del av muslimska kvinnoförtrycket. Det fortsätter att dyka upp videoklipp från landet som visar det tydliga slöjtvånget. I nedanstående videoklipp påstås att skolans rektor hotar att klippa av håret på flickor som inte bär slöja.

DN deltog i hijabdagen
Det gångna årets upplaga av hijabdagen uppmärksammades bland annat på Hötorget i Stockholm. En reporter från Dagens Nyheter deltog i jippot och provade slöja.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons