Åsa Marnell har utsetts till ny chef på Statens historiska museum. Fram tills nyligen arbetade hon som kanslichef för Miljöpartiet – men nu ska hon ansvara för de centrala statliga samlingarna av föremål från Sveriges forntid och medeltid samt kyrklig konst från nyare tid. Samlingarna består av tio miljoner föremål som bland annat Sveriges äldsta bevarade klädesplagg, skatter från vikingatiden, reliker, rustningar och madonnor. Men Marnell vill ändra museets inriktning med fokus på ”klimatkrisen”.

I ett pressmeddelande som publicerades på onsdagen säger Åsa Marnell att hennes mål är att ”nå nya grupper och hela landet”. Hon vill även ”göra historia betydelsefullt för fler”. Exakt vad det innebär framgår emellertid inte i pressmeddelandet.

Utöver det vill hon använda sin roll till att skapa engagemang för ”klimatkrisen”. Eftersom Marnell själv är miljöpartist kan man anta att det är just Miljöpartiets problemformuleringar kring miljö och klimat som museet kommer att utgå ifrån när man ska försöka skapa nämnda engagemang.

Vill skapa engagemang för ”klimatkrisen”

– Museet har en stor potential att bidra till en demokratisk samhällsutveckling och genom att använda museernas höga förtroende hos människor kan vi bidra till att skapa engagemang hos våra besökare för till exempel klimatkrisen. Vår verksamhet gör verkligheten mer begriplig i och med att vi kan spegla historien i samtiden, särskilt med arkeologin som utgångspunkt, säger Åsa Marnell.

Magnus Hagberg, överintendent för Statens historiska museer, välkomnar Historiska museets nya chef och säger att han är ”mycket glad att Historiska får en ny chef som tar vid i arbetet med museets fortsatta utveckling”.

Åsa Marnell tillträder tjänsten som museichef på Historiska museet den 16 december.

Kritik mot politisering av museer

Kritik har under den tidigare rödgröna regeringens två mandatperioder riktats mot att museer i allt större utsträckning missbrukats för vänsterpolitiska påverkanskampanjer. Andra museer som varit föremål för sådan politisering med åtföljande protester är bland annat Nationalmuseum och Östasiatiska museet.

LÄS ÄVEN: 100 miljarder på klimatet – om MP får bestämma