Utrikes

Historiskt stora demonstrationer mot president Macron i Frankrike

Publicerad 12/3/2018
Annons

Det utbredda bränsleupproret som inleddes i november utvecklade sig till ett allmänt missnöje mot president Emmanuel Macron. Situationen har på sina håll även eskalerat till sammandrabbningar med polis där demonstrationerna dragit till sig grupper av våldsverkare.

I Frankrike pågår upplopp som av flera beskrivs som de värsta i landet de senaste 50 åren. Över 100 000 personer deltar i oroligheterna och omkring 400 personer har arresterats. I november rapporterades att två personer omkommit och uppemot 600 skadats i protesterna runt om i landet. Under helgens gång är det ytterligare 137 skadade, rapporterar Sky News.

LÄS MER: Missnöje med höjt bränslepris och Macron – en död och över 230 skadade

Den 17 november inleddes demonstrationer mot regeringens skattehöjningar av bränsle. Demonstrationerna växte sedan genom sociala medier och i slutet av november samlades omkring 280 000 människor i över 2 000 manifestationer runt om i Frankrike.

Demonstranterna kallar sig ”gilets jaunes” som betyder gula västarna och syftar på de gula varselvästar som demonstranterna bär. Deltagarnas missnöje har nu utvecklats till ett allmänt missnöje mot president Emmanuel Macrons politik som Gula västarna menar endast gynnar landets rika storstadsbor.

https://www.facebook.com/thetommyrobinson/videos/614569658958893/


Huvudstaden brinner
Flera husväggar har märkts med  texten ”Gula västarna kommer att vinna!”. Demonstrationerna har även dragit till sig en del våldsverkare som under de senaste dagarna tänt eld på bilar och byggnader och stridit mot polisen på Paris gator.

Motsvarande situation har rapporteras på flera andra platser i landet. En polisstation har enligt rapporter förstörts och ytterligare medieuppgifter under helgen har rapporterat att några personer kommit över automatvapen från krossade polisbilar. Oroligheterna i den franska huvudstaden har lett till att över 19 tunnelbanestationer är stängda och flera stadsdelar är helt avspärrade.

Regeringen ger inte efter
President Emmanuel Macron har under de senaste dagarna befunnit sig i Argentina för att delta i G20-mötet. Presidenten återvände hem från Sydamerika för att delta i dialog till en lösning i landet. Under helgen har presidenten visat sig på gatorna för att inspektera situationen vilket ledde till burop.

Tidigare har Benjamin Griveaux, talesperson för regeringen förklarat att de inte kommer ge efter och ändra varken sina skattehöjningar eller politik i stort på grund av demonstrationerna.

– Vi kommer inte att ändra riktning, det är den rätta riktningen. Vi är helt säkra på det, förklarade Griveaux.

Polis och brandmän visar solidaritet
Det strömmar in videomaterial från gatorna i Paris och några som sticker ut särskilt är klipp av poliser som misshandlar demonstranter men också poliser som tar av sig hjälmarna och visar solidaritet med Gula västarna.

https://twitter.com/BreakingNLive/status/1069340718844522496

Vid ett möte mellan brandmän och politiker vände brandmännen ryggen och lämnade platsen i protest. Situationen gör att regeringen överväger att utlysa undantagstillstånd i landet.

https://twitter.com/KTHopkins/status/1069291266754658310

Macron har medborgarna emot sig
Enligt en ny opinionsmätning från Odoxa-Dentsu Consulting för tidningen Le Figaro och France Info Radio ökar stödet för Gula västarna. I mätningen har rörelsen ökat sitt stöd med 10 procentenheter under de senaste veckorna och når nu 84 procent. De tillfrågade anser att bränsleprotesterna och det allmänna missnöjet mot president Macron är väl motiverat.

Undersökningen visar även att att 78 procent av det franska folket inte är övertygade av president Macrons klimatarbete beträffande att skifta landets energikällor.

Hela 79 procent tycker att regeringen ska riva upp den senaste tidens höjda bränsleskatter. 55 procent av deltagarna tror inte att president Macrons gröna skatter kommer att hjälpa att förändra klimatet.

Regeringen satte hopp om att kunna lösa utvecklingen genom ett möte med demonstranterna,  vilket emellertid tvärtom resulterade i ytterligare bakslag. Eric Drouet, talesperson för Gula västarna, förklarade efter möte med Macrons energiminister François de Rugy att medborgarna inte är det minsta övertygade av regeringens hållning.

Le Pen erbjuder lösning
I en intervju med TV-kanalen France 3 under söndagen förklarade Marine Le Pen, ledare för Nationell samling, att det nu är nödvändigt att lösa upp den andra kammaren i parlamentet – Frankrikes nationalförsamling – och utlysa ett nytt val för att stävja situationen och låta folket få talan.

– Det är nödvändigt att implantera en proportionell representation och upplösa den andra kammaren för att hålla ett proportionellt val, sa Le Pen.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons