veena

Faksimil/Foto: Mustafa Hassona

Utrikes

#HitlerTheGreat blev paroll för muslimer på Twitter under konflikten i Israel

Publicerad 5/12/2021
Annons

Nazitysklands ledare Adolf Hitler röner just nu förnyad popularitet bland många av världens muslimer. Anledningen är den pågående konflikten mellan Israel och Palestina, som eldar på hatet mot judarna. #HitlerTheGreat, #HitlerWasRight och #Hitler_Was_Not_Wrong är några nya eller nygamla hashtaggar som dykt upp i sociala medier.

”’Jag skulle ha dödat alla judar i världen…men jag sparade några för att visa världen varför jag dödade dem’ Adolf Hitler”

Under gårdagen twittrade den pakistanska programledaren och Bollywood-skådespelerskan Veena Malik ut sitt stöd för Adolf Hitler. Inlägget fick över tusen gillningar och retweetades tusentals gånger innan det togs bort.

Skärmdump

Veena Malik är inte den enda muslim som de senaste dagarna uttryckt sin beundran och sitt stöd för den nazistyske diktatorn folkmord på Europas judar. Sociala medier har de senaste dagarna svämmat över av dylika inlägg med anledning av konflikten mellan Israel och Palestina. De flesta hinner inte få särskilt många gillningar innan de raseras, av upphovsmännen själva eller av nätjättarna sedan de anmälts av andra twittrare. I vissa fall hinner det emellertid bli något hundratal gillningar.

Faksimil

”Hitler The Great”

Konflikten ger även upphov till många nya hashtaggar i sociala medier. En populär hashtagg som används av dem som sympatiserar med den palestinska saken är #FreePalestine. Men under andra hashtaggar, som #HitlerTheGreat, #HitlerWasRight och #Hitler_Was_Not_Wrong, uttrycks stöd för Adolf Hitler och Förintelsen.

”Jag har alltid beundrat Hitler, jag önskar att han levt längre”, ”Vi behöver en ny Hitler”, ”Förintelsen var det bästa som någonsin hänt på denna planet” samt ”Hitler hade rätt, han dödade judar, han hade rätt. Han gjorde det för mänskligheten”, är ett litet urval av de åsikter som uttrycks på Twitter. Inläggen tas bort snabbt av den sociala mediejätten – men desto snabbare postas de av nya användare.

”Hitler borde ha dödat din gammelmormor”

De antisemitiska stämningarna har även lett till hat riktat mot judar i Europa. En av dem som drabbats är 17-årige Dov Forman, barnbarnsbarn till förintelseöverlevaren Lily Ebert.

Dov Forman berättar på Twitter att när han vaknade idag på morgonen hade han fått ta emot flera privata meddelanden om att ”Hitler hade rätt och att han borde ha dödat alla judar, inklusive hans gammelmormor”.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons