Tre män hemmahörande i Polen häktades i helgen vid Skaraborgs tingsrätt. Ligan misstänks för att ha rest till Sverige och begått ett stort antal stölder av hästsadlar runtom i landet.

Den utredning som ligger till grund för häktningen gäller perioden maj-november i år men polisen tror att männen ägnat sig åt den här sortens brottslighet i Sverige i flera år och sammanlagt stulit sadlar till ett värde av flera miljoner kronor.

Den hitresta trion kunde gripas i förra veckan strax utanför Jönköping efter flera månaders polisiärt spaningsarbete. De anhölls och häktades på sannolika skäl – den högre misstankegraden – och polis och åklagare beskriver bevisläget som gott. Samtliga nekar till brott.

Lukrativt stjäla hästsadlar

De hitresta tjuvligorna är ofta specialiserade på olika typer av gods, såsom båtmotorer, dyra verktyg osv. Hästsadlar är mer ovanligt men kan vara väldigt inkomstbringande att stjäla enligt Marlene Andersson Wikman, gruppchef på utredningssektionen vid polisen i Skaraborg.

– Att stjäla hästsadlar är ofta väldigt lukrativt, särskilt i utlandet. Svenska hästmänniskor har en benägenhet att köpa dyrare saker till sina hästar än till sig själva – det kan jag själv skriva under på! Vi har fina sadlar som betingar ett högt andrahandsvärde, säger hon i en kommentar till SVT.

En exklusiv hästsadel kan kosta så mycket som 150 000 kronor men även en mer ordinär sadel betingar ett pris på 20 000 kronor. Ingen av de stulna sadlarna har återfunnits och tros ha förts ut ur landet.

Tidigare dömda för brott

Två av männen är tillsammans med två andra kumpaner tidigare dömda för häleri. Påföljden stannade vid villkorlig dom.