Tre personer, två män och en kvinna, åtalades i veckan vid Uddevalla tingsrätt misstänkta för sammanlagt 52 åldringsbrott i form av grova stölder och bedrägerier mot äldre personer. Ligamedlemmarna, som är hitresta från Rumänien, har stöldturnerat över hela landet.

Under tre års tid har trion stulit och lurat till sig pengar och värdeföremål från svenska åldringar till ett värde av minst 750 000 kronor. Bland annat har man gått på äldre kunder i butiker som är beroende av rullator och vittjat deras väskor och fickor på plånböcker, mobiltelefoner och annat.

Ligan har också handlat varor för stora värden med de bankkort man kommit över vid stölderna. Många av de drabbade har på det sättet blivit av med flera tiotusentals kronor.

De åtalade männen är enligt de rättshandlingar som Samhällsnytt tagit del av 35 respektive 29 år gamla och den åtalade kvinnan 28 år gammal. 35-åringen förekommer sedan tidigare i det svenska brottsregistret för bland annat stölder, bedrägerier och misshandel. Den 29-årige mannen är tidigare dömd i Sverige för bland annat stöld, narkotikabrott och häleri. Kvinnan är inte tidigare dömd för brott i Sverige.

Två av de personer som nu åtalas dömdes så sent som i april för en rad liknande åldringsbrott, då i Borås tingsrätt. Det aktuella åtalet ingår i en större härva av grova stölder och grova bedrägerier mot ett 80-tal svenska åldringar.

Samtliga åtalade sitter nu häktade. Åklagaren har yrkat att de tre utvisas ur Sverige landet efter avtjänat straff, dock endast på tio år varefter de tillåts återvända till Sverige.

Enligt siffror från Polismyndigheten begås nästan alla åldringsbrott av personer med romsk härkomst, hitresta eller bosatta i Sverige.

Läs andra artiklar på Samhällsnytt om åldringsbrott.