willys-mat-butik-affär

Foto t v: Thuresson

Inrikes

Hitresta stöldligor utnyttjar svenska asylsystemet för att begå brott

Publicerad 9/22/2021
Annons

Under tiden deras asylfall utreds kan de inte avvisas. Polisen vill nu att Migrationsverket skyndar på utredningarna för att stävja problematiken.

Enligt polisen utnyttjar utländska stöldligor asylrätten för att kunna begå stölder i livsmedelsbutiker i Sverige. För att få bostad och pengar ansöker de om asyl även fast de inte har asylskäl.

– Sverige blir ett transitland för grov organiserad brottslighet, säger Lotten Öhman, polis på underrättelsetjänsten, till statsradion.

LÄS ÄVEN: Branschorganisationer kräver åtgärder för att stoppa utflödet av stöldgods

Medan Migrationsverket utreder deras ansökan kan de inte avvisas av polisen, trotts brottslighet. Man gör även sitt bästa för att förhala utredningarna och dyker inte upp på möten.

På Willys i Uppsala säger butiksägare Andreas Selsberg att problemet är omfattande och man drabbas dagligen av stöder av asylsökande brottslingar.

Han uppger också att man varit med om väldigt allvarliga incidenter i butiken, och kort därpå har personen varit inne i butiken igen.

Talar ryska

Ligorna i detta fall kommer från flera olika länder men har det gemensamt att man talar ryska. De skickas specifikt till Sverige för att begå brott.

De tjänar omkring 3 000 kronor per dag på stöldvaror som kött, fisk och choklad som de säljer vidare till restauranger eller mindre butiker alternativt skickar till hemlandet.

LÄS ÄVEN: Nu ska Georgien förmås ta emot medborgare som dömts för brott i Sverige

För att råd bot på problematiken vill polisen att Migrationsverkets handläggningstider kortas ned mot två veckor.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons