En 71-årig man var så svårt sjuk att han flögs med ambulanshelikopter till Södersjukhuset i Stockholm. Där tvingades han vänta på vård i sju timmar varpå han drabbades av ett tolv minuter långt hjärtstillestånd.
Mannen hade hittats av hemtjänstpersonal, liggande på golvet i sin lägenhet. Han var svårt uttorkad, frös, hade smärtor och misstänkt blodförgiftning. 1177 gjorde bedömningen att han skulle flygas till akuten för att snabbt få vård. På sjukhuset fanns dock ingen plats. Varken intensivvårdsplatser eller ens en korridorsplats kunde erbjudas. Istället blev den svårt sjuke liggande på en brits i en överfull akutmottagning.
Från klockan 11 då patienten kom in och fram till 18:20 då larmet gick om att han drabbats av hjärtstillestånd, var denne övervakad men fick inte den intensivvård hans tillstånd krävde. Under tiden sjönk hjärtfrekvensen successivt för att slutligen helt stanna.
LÄS ÄVEN: Polislarmet: Personer med psykisk ohälsa får ingen hjälp
“Inget unikt fall”
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Efter 12 minuter lyckades personalen få igång hjärtat igen. Först då placerades mannen på en intensivvårdsavdelning. Därefter hölls han nedsövd i över två veckor. Nu har mannen väckts men hans tillstånd bedöms fortfarande vara livshotande, han svävar mellan liv och död.
– Det är inget unikt fall och det beror ju på att kapaciteten är för liten och att vi har för få vårdplatser. Det är uppenbart att vi inte kan upprätthålla patientsäkerheten och det måste en chefläkare kunna säga. Men som papegojor upprepar de att patientsäkerheten inte är hotad, trots att den här sortens fall och händelseförlopp visar att vi inte alltid bedriver en patientsäker vård, säger Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna och kirurg på Södersjukhuset.
Ingen lex Maria-anmälan har ännu upprättats, däremot en så kallad vårdavvikelse från inblandad hjärtspecialist och iva-läkare. Fallet ska utredas internt innan chefläkare beslutar huruvida någon anmälan görs till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). För en lex Maria-anmälan måste internutredningen visa att ”händelsen medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada”.
LÄS ÄVEN: Intensivvårdsavdelningens fest slutade med smittad personal
Tacksam till personalen – kritisk mot sjukhuset
Mannens syskon är djupt kritiska mot sjukhuset och myndigheterna, samtidigt som de är tacksamma gentemot personalen. Det är “blandade känslor” säger mannens syster, Sylvia Wisberg-Eriksson. Samtidigt som hon beskriver personalen som “underbar” är hon sorgsen och arg över att ingen intensivvård sattes in i ett tidigare skede. Hon ifrågasätter hur en så rik region som Stockholm inte har råd med en vård där det finns tillräckligt med personal och vårdplatser.
– Här är det vården som skapat problemet. Man verkar inte ha brytt sig så mycket om honom innan hjärtstoppet. Nu säger läkarna att det inte hade behövt hända alls om han fått intensivvård direkt, säger 71-åringens bror, Carl-Jalmar Wisberg, till SvD.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.