För en dryg vecka sen släppte Statistiska centralbyrån, SCB, sin senaste arbetskraftsundersökning som visar en arbetslöshet på drygt åtta procent. Bakom siffrorna finns ytterligare ett kostsamt invandringsrelaterat problem som politikerna och medierna inte tycks vara speciellt intresserade av.

Enligt SCB ingår omkring 75 procent av alla mellan 15 och 74 år i arbetskraften och det säsongrensade och utjämnade arbetslöshetstalet uppgår till 8,3 procent.

De som räknas som långtidsarbetslösa har varit utan arbete i mer än 27 veckor och är en grupp som utgör en betydande andel. Gruppen har dessutom växt med nästan 90 000 personer sedan förra sommaren.

– Under juli ökade långtidsarbetslösheten med 45 000 jämfört med juli föregående år. Det är andra månaden i rad som långtidsarbetslösheten ökar, säger Louise Stener, statistiker på Arbetskraftsundersökningarna på SCB.

LÄS ÄVEN: Arbetslösheten fortsätter stiga

Det politiska och mediala intresset för den för svensk del ovanligt höga arbetslösheten är emellertid mycket blygsam, konstaterar Winder Andersson i en ledare i Folkbladet.

Den höga arbetslösheten borde självklart vara en politikpräglande stridsfråga. En fungerande arbetslinje hänger intimt ihop med en fungerande välfärdsstat som förmår att finansiera såväl vård, skola, omsorg som försvar, fängelser och järnvägar på ett tillfredsställande sätt.

Vidare konstaterar Andersson att den växande långtidsarbetslösheten alltmer har karaktären av att vara toppen på ett isberg då hundratusentals människor i arbetsför ålder med SCB:s definition är ”latent arbetssökande”, vilket betyder att de inte ingår i arbetskraften och hade kunnat arbeta men har inte sökt något arbete.

Enligt SCB motsvarar de arbetslösa, undersysselsatta och de latent arbetssökande ”635 000 heltidsarbeten med 40-timmarsvecka”.

”Hur man än vrider och vänder på det så talar vi således om ett stort och tungt samhällsproblem”, slår Andersson fast.

Invandringsproblem

Precis som med många andra kostsamma samhällsproblem tyngs även detta område ned av de senaste decenniernas enorma invandring – något Andersson misstänker kan ha något med ointresset för ämnet att göra

Av siffrorna framgår att arbetslösheten är relativt låg och självförsörjningsgraden relativt hög bland inrikesfödda och västerländska invandrare: fem respektive 77 procent.

LÄS ÄVEN: Här är invandrargrupperna med högst arbetslöshet

För invandrare från icke-västerländska länder ser det desto värre ut – här ligger självförsörjningsgraden på 44 procent och arbetslösheten bland invandrare från Afrika och Asien på drygt 20 procent.

Situationen är så pass allvarlig så att Sveriges samhällsmodell ligger i farozonen, är Anderssons bistra slutsats.