➤ En chef för ett stort vänsterliberalt mediebolag i USA fick under torsdagen sparken efter att uppgifter framkommit om att han sexuellt ofredat minst en kvinna.

Lockhart Steele, hög chef på Vox Media, fick i torsdags lämna sitt jobb. Detaljerna kring ärendet är i skrivande stund knapphändiga, men omständigheten att Steele omedelbart fick sparken indikerar att anklagelserna är styrkta.

Ytterligare minst en anställd för Vox är under utredning för sexuella ofredanden. Vox har anlitad en extern advokatbyrå för att utreda diverse anklagelser om sexuella ofredanden inom mediekoncernen, vilket antyder att problemet kan vara mer omfattande än vad som hittills framkommit.

Enligt uppgift cirkulerar nu bland mediekvinnor i USA ett dokument med rubriken ”Shitty Media Men” som innehåller namn på ett antal manliga anställda inom media som ska ha ofredat kvinnor sexuellt.

Dokumentet har ännu inte offentliggörs. Om det sker kan det komma att utlösa en liknande våg av sexskandaler och mörkläggningar inom amerikansk media som den svensk media just nu brottas med.

I Sverige avlöser skandalerna just nu varandra om personer inom vänsterliberal media som ska ha gjort sig skyldiga till sexuella ofredanden och övergrepp. Samnytt rapporterade  nyligen också att en vänsterliberal journalist för brittiska GQ Magazine fick sparken på grund av begångna sexuella ofredanden.