Untitled design (6)
Utrikes

Hög Facebookchef sparkades för Trump-stöd

Publicerad 11/13/2018
Annons

En hög chef hos den sociala mediejätten Facebook sparkades efter att ha donerat pengar till en grupp som kritiserade Hillary Clinton. Facebookchefens stöd för Donald Trump är anledningen till att han fått gå, rapporterar Wall Street Journal.

Virtual Reality-företaget Oculus köptes för ett par år sedan av Facebook. Som en del i köpet av uppstartsföretaget blev medgrundaren Palmer Luckey tilldelad en hög position inom Facebook.

I samband med det amerikanska presidentvalet valde Luckey att donera 10 000 dollar till en grupp som arbetade med att opinionsbilda mot Hillary Clinton. Efter att donationen avslöjades i media tvingades Luckey att be offentligt om ursäkt. I ursäkten hävdades att han röstade på en helt annan kandidat än huvudkorten Clinton och Trump, men det räckte inte.

”Jag är djupt ledsen att mina handlingar haft en negativ påverkan kring uppfattningen om Oculus och dess partners. Den senaste tidens skriverier om mig, speglar inte mina åsikter.” Bakom ursäkten står Facebooks VD Mark Zuckerberg menar Wall Street Journal [11-11-18] som tagit del av uppgifter genom anonyma källor.

Luckey lämnade Facebook i slutet av mars 2017 och tog samtidigt kontakt med en advokat för att bestrida uppsägningen. Han menar att uppsägningen enbart grundade sig i hans politiska åsikter. Till CNBC förklarade Luckey senast för en månad sedan att det inte var hans val att lämna tjänsten hos Facebook.

Facebook bemötte tidigare kritiken i ett uttalande till reportrar. ”All information som rör ett personligt ärende hemlighålls. Det är vårt regelverk för alla anställda, oavsett tjänst. Men vi kan entydigt förklara att Palmer Luckeys avslut inte har med politiska åsikter att göra”.

Engagerar sig politiskt

Enligt källan till Wall Street Journal var Luckey sedan många år tillbaka förtjust i Donald Trump som affärsman. Luckey rekommenderade flera av sina vänner under tonåren att läsa Trumps bok ”The Art of the Deal” och ska även ha förklarat för sina vänner att Trump inspirerade honom till att starta sitt eget företag.

Sedan Luckey lämnat arbetet på Facebook har han engagerat sig allt mer politiskt och bland annat anordnat en välgörenhetsgala i stöd för senator Ted Cruz kampanj i Texas.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons