Foto: Color line.

Högerseger och ras för socialdemokraterna i norska valet

Delningar

➤ FYRA ÅR TILL På måndagskvällen står det klart att det norska folket ger tummen upp för en högerregering i fyra år till och att konservativa Høyres Erna Solberg förblir statsminister.

Enligt den första prognosen har de fyra borgerliga partierna som samarbetar fått 88 mandat. För att få majoritet i Stortinget krävs 85.

Även om stödet för de fyra högerpartierna ser ut att minska något är det ändå tillräckligt för att vinna över den rödgröna sidan, detta då miljöpartiet inte når fyraprocentsspärren.

Medan högerpartierna alltså backar någon dryg procentenhet vardera ser det desto värre ut för Arbeiderpartiet, de norska socialdemokraterna, som enligt prognosen backar nästan 3,5 procentenheter och får det näst sämsta valresultatet sedan 1924.

Starkast framåt går dock Senterpartiet med ca 10,5 procentenheter.

Allt tyder alltså på att Høyre och Fremskrittspartiet fortsätter styra landet med Kristelig Folkeparti och Venstre som stödpartier.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.