slava-ukraini-mord-feature

Foto: Polisen

Inrikes

Högg ned mor och dotter – döms för ”Slava Ukraini”-mordet

Publicerad 6/19/2023
Annons

Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning samt livtids utvisning. Det blir straffet för den 26-årige man från Armenien som i februari i år högg ihjäl en 49-årig bosnisk kvinna och svårt knivskar hennes 23-åriga dotter i Örebro. Mannen menar att motivet till dådet var att kvinnorna var ryska agenter. ”Slava Ukraini!” skrev han på lappar han lämnade kvar på mordplatsen.

Det är kvällen den 11 februari i år som polis och ambulans larmas till ett flerfamiljshus på Lars Wivallius väg i Örebro. I en trappuppgång påträffas två mycket svårt knivskurna kvinnor.

LÄS MER: Åtalas för blodbadet på mor och dotter: ”De var ryska agenter”

På golvet och marken utanför bostadshuset hittas två lappar med märkliga budskap. ”Hon var rysk agent!!! Slava Ukraini!”, står det på ena lappen. ”De var ryska agenter!!! Slava Ukraini!”, står det på den andra.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Mor och dotter

De skadade kvinnorna är en 49-årig kvinna, som kommit till Sverige från Bosnien under 2000-talet, och hennes 23-åriga dotter. Båda förs med ambulans till sjukhus, men den 49-åriga kvinnans liv kan inte räddas. Däremot överlever dottern trots livshotande skador.

Den 23-åriga kvinnan känner igen gärningsmannen. De har tidigare gått i samma skola, och hon kan peka ut honom i en skolkatalog.

Foto: Polisen

Mannen heter Grigor Sargisyan, är 26 år gammal och kom till Sverige från Armenien som tonåring. Han är ännu inte svensk medborgare.

Nätverk av ryska agenter

Grigor Sargisyan anhålls i sin frånvaro förmiddagen efter det brutala knivdådet och grips kort därefter. När polisen förhör honom berättar han en mycket märklig historia.

Han hävdar att de två kvinnorna han knivhuggit ingick i ett nätverk av ryska agenter, att han känt sig förföljd av det nätverket sedan hösten 2022 och att de försökt rekrytera honom.

– Just det här nätverket gör allt för att försvåra Natoprocessen så mycket som möjligt, för det kommer innebära en katastrof för Ryssland, påstår han.

26-åringen förklarar att han ”triggats” av nätverkets försök att rekrytera honom, och att han lämnat ”Slava Ukraini”-lapparna på brottsplatsen för att visa sitt stöd för Ukraina.

– Jag är på Ukrainas sida om man säger så. Jag har aldrig tyckt om Ryssland, deras regering och så, bedyrar han för polisen.

Rasmus Paludan

Grigor Sargisyan fortsätter i förhören att utveckla sina tankar kring det hot som han menar att det ryska nätverket utgör.

– De finansierar indirekt många radikala islamistiska grupperingar, många nutidens högerradikala partier. Under senaste året har dom gjort allt för att försvåra Natoprocessen för Sverige. De har kopplingar till folk som står bakom Paludan och möjliggjorde för honom att bränna koranen framför, speciellt de senaste, när han brände koranen framför just Turkiets ambassad.

LÄS MER: VIDEO: Se blodbadet i Örebro – armenier häktad

Att kvinnorna avfärdar 26-åringens förvirrade påståenden om att de är ryska agenter, de kommer inte ens från Ryssland, menar den 26-årige armeniern inte bevisar något. Det är de nämligen tränade att göra, resonerar han.

– Ifall man blir avslöjad eller gripen, då är det fullständigt förnekelse som gäller. Att man ska förneka allt, att man ska förneka att man några som helst kopplingar till dem eller jobbar för dem. Annars är det ens familjemedlemmar som kommer betala priser för förräderiet, säger han.

Obesvarad kärlek?

Den 23-åriga kvinnan misstänker att Grigor Sargisyan kan ha haft känslor för henne, och att det är det egentliga motivet till dådet. Hon känner honom inte, och han har aldrig uppvaktat henne, men hon vet att han betedde sig märkligt mot tjejer när de gick i gymnasiet.

– Folk som har gått i den där skolan har sagt att de har sett honom gå fram till en tjej med blommor, och sedan dyker han inte upp i skolan på en månad, berättar hon.

– Jag har faktiskt ingen aning, jag vet inte, men det är många som har sagt att ”han har säkert förföljt dig”.

Polisen har förhört 26-åringen om han hade känslor för kvinnan, men inte lyckats få något tydligt svar.

– Känslor? Vilka slags känslor? svarar han i förhör och berättar sedan att han känt ”irritation” för henne.

Livstids utvisning

Grigor Sargisyan döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på den 49-åriga kvinnan och mordförsöket på hennes 23-åriga dotter. Han döms dessutom att betala närmare 700 000 kronor i skadestånd till dottern och den mördade kvinnans anhöriga.

Efter avtjänat straff ska den 26-årige armeniern dessutom utvisas till sitt hemland. Utvisningen gäller på livstid, och han får därför aldrig mer komma tillbaka till Sverige.

”Vad som framkommit om Grigor Sargisyans levnadsomständigheter och släktförhållanden här i landet utgör inte hinder mot utvisning. De brott han nu döms för är vidare av ett så allvarligt slag att utvisning är påkallad med hänsyn till allmän ordning och säkerhet enligt vad som anges i 8 kap. 5 § utlänningslagen”, står att läsa i domen som fortsätter:

”Vad som ovan anförts innebär att Grigor Sargisyan ska utvisas ur landet. På grund av brottslighetens höga straffvärde finns vidare skäl att förordna att återreseförbudet ska gälla för all framtid.”

LÄS ÄVEN: Polischef högg ned sin fru – trodde hon var spetsnaz-soldat

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons