En arbetslös man i Högsby i Kalmar län hamnade i en akut nödsituation utan pengar till mat och hyra. Mannen sökte sig därför till socialtjänsten men där fanns ingen hjälp att få. Istället hänvisade man till att mannen hade ”19 kronor på sitt konto vilka kan användas till mat”. Samtidigt har kommunen under flera år storsatsat på att ta hand om migranter.

Den 31-årige mannen godtog inte det nekande beskedet och överklagade till socialnämnden i alliansstyrda Högsby kommun som leds av Centerpartiet. Men när socialnämnden kom med sitt utlåtande ansåg de att 31-åringen inte gjort tillräckligt för att söka arbete eller planera sin ekonomi, rapporterar Barometern bakom betalvägg.

Mannen fick även veta att ”han har också 19 kr på sitt konto vilka kan användas till mat”. 31-åringen hävdar att kritiken inte stämmer och att han så som man ska har lämnat in sina aktivitetsrapporter som arbetssökande.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten som nu slår fast att kommunen gjort fel som nekat mannen hjälp. Enligt domstolen är det inte avgörande om han inte har sökt arbete eller har 19 kronor på sitt konto för att ha rätt till ekonomiskt bistånd i en nödsituation. Därför ska mannen beviljas bistånd.

Storsatsar på migranter
Samhällsnytt har tittat närmare på Högsby kommuns engagemang för migranter de senaste åren. I juni förra året uppmärksammade SvD att inte någon annanstans i landet har andelen utrikes födda ökat lika fort som i Högsby. Redan år 2015 rapporterade Dagens Samhälle att Högsby toppar listan över kommunmottagande per invånare.

När regeringen år 2016 sköt till 10 miljarder skattekronor till kommunerna fick Högsby 29,3 miljoner kronor. Stihna Johansson Evertsson (C) är kommunstyrelsens ordförande och jublade då över tillskottet.

– Vi firade med att bjuda de nyanlända på kaffe och pepparkakor utanför Migrationsverkets kontor, berättade Johansson Evertsson.

Önskar ytterligare hundratals migranter
I ett nyhetsinslag hos SR  i höstas förra året efterlyste Johansson Evertsson ännu fler migranter till kommunen. Det framgick i nyheten att kommunalråd slogs för att migranter skulle komma till just deras kommun.

– Sista mötet som var för två veckor sedan i Oskarshamn var det plötsligt tvärtom. Då fanns det bara 180 att fördela, men då ville vi ha flera hundra i de olika kommunerna och varför då? Jo, för att det är ju arbetskraftsunderskott, sa Johansson Evertsson.

Det är oklart hur många av de nyanlända migranter Högsby lockat till sig som sedan kunnat anställas och bidra till att minska underskottet på arbetskraft i kommunen.

Går back 18,5 miljoner i år
Den 8 juni 2019 uppmärksammade SR att kommunen befinner sig i ekonomisk kris och kommer att gå back 18,5 miljoner kronor i år. Johansson Evertsson erkände att underskottet kommer påverka alla verksamheter i kommunen.

– Vi kommer få anstränga våra verksamheter, så är det, det finns inga nya pengar, slog Johansson Evertsson fast.

LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter

På frågan om situationen även kan leda till höjda skatter i kommunen svarade hon att det inte är något som man utesluter.

– Jag hoppas verkligen att kunna undvika det, svarade Johansson Evertsson med ett skratt.

SD växer kraftigt
Vid valet förra året ökade Sverigedemokraterna kraftigt i Högsbo. Partiet gick från 15,91 procent till 22,41 procent.