Den amerikanske presidenten Donald Trumps försök att vända på valresultatet ser ut nu att ha nått vägs ände. Under natten mot lördagen stod det klart att den stämning som Texas chefsåklagare gjort mot fyra delstater, och ett stort antal fler delstater ställde sig bakom, avvisas.

I presidentvalet i början av november såg Trump ut att gå mot en säker seger, men under natten förändrades plötsligt siffrorna. Sedan dess har presidenten och hans team hävdat valfusk och oegentligheter som de också till viss del presenterat bevis för.

För några dagar sen gick Texas chefsåklagare Ken Paxton ut och meddelade att han stämt Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin till högsta domstolen för vad man menade var brott mot konstitutionen i samband med valet. Stämningen fick snabbt ett omfattande stöd av nästan 20 andra delstater.

Men trots detta avvisas nu alltså stämningen och Trumps chanser att hålla sig kvar på presidentposten bedöms nu som näst intill obefintliga. Skälet är att Texas saknar rätt att lägga sig i andra delstaters valsystem.

Två domare, Samuel Alito och Clarence Thomas som båda tillsatts av George W. Bush, reserverade sig mot beslutet.

På måndag samlas elektorskollegiet för att formellt välja president.

Kan göra snabb comeback

Det har redan spekulerats om att Trump kan komma att kandidera igen till 2024, något han då eventuellt skulle kungöra i samband med Joe Bidens installation.

”Vi har bara börjat kämpa”, försäkrar Trump trots motgångarna.