I veckan ska Brasiliens högsta domstol ha beslagtagit före detta president Jair Bolsonaros pass och dessutom utfärdat en husrannsakan för hans hem som genomsökts.

Brasiliansk polis ska ha genomfört razzian mot Bolsonaros bostad som en del av en utredning av förfalskade covid-19-vaccinationsdokument.

I ett uttalande på onsdagen sa den federala polisen att de genomfört 16 räder i Rio de Janeiro och huvudstaden Brasilia riktade mot ett ”kriminellt nätverk” som tros ha ”infört falsk covid-19-vaccinationsinformation i offentliga hälsosystem”.

LÄS ÄVEN: Fortsatta protester mot valet i Brasilien

I uttalandet namngavs dock inte Bolsonaro specifikt.

De falska vaccinationsintygen, som utfärdades mellan november 2021 och december i fjol, ska ha resulterat i ”en förändring av den verkliga covid-19-vaccinationsstatusen för individerna i fråga”.

”Som ett resultat kunde individerna sända ut vaccinationsintyg och använda dem för att undvika hälsorestriktioner som införts av myndigheter i Brasilien och USA”, heter det i uttalandet.

Överraskad

Då Bolsonaro själv talade med reportrar utanför sitt hem efter onsdagens razzia sa expresidenten att han var ”överraskad” av genomsökningen och underströk att han aldrig tog vaccinet.

– För min del var det inget förfalskat. Jag tog inte vaccinet. Punkt, sa han och tillade att polisen tog hans mobiltelefon.

I slutet av december lämnade Bolsonaro Brasilien för USA och undvek invigningen av president Luiz Inacio Lula da Silva. Han återvände i mars.

Enligt journalisten Glenn Greenwald är det den domare i högsta domstolen som ligger bakom razzian mot Bolsonaro, som också beordrat Google, Facebook och Spotify att sluta beklaga sig över en föreslagen internetlag och att plattformarnas chefer förhörts.

LÄS ÄVEN: Brasilien: Lula da Silva ny president