christian-sonesson-slöja-hijab

Facebook / Wendy Slattery from Birkenhead, England, CC BY 2.0

Inrikes

Högsta förvaltningsdomstolen STOPPAR slöjförbud

Publicerad 12/8/2022
Annons

Det förbud mot huvudduk i den kommunala förskolan och skolan som Staffanstorp och Skurup 2019 beslutade om stred mot yttrandefriheten. Det slår högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom som meddelades på torsdagen.

Samtidigt konstaterar domstolen att förbudet däremot inte stred mot religionsfriheten då den endast skyddar rätten att utöva sin religion och inte uttrycka den.

LÄS ÄVEN: Skurups slöjförbud olagligt enligt DO

– Att begränsa rätten att bära huvudduk har effekter för enskilda och är därför en begränsning av yttrandefriheten. För att begränsningen ska vara tillåten måste den ha stöd i lag. Sådant lagstöd saknas i nationell rätt och därför ska kommunernas beslut upphävas, säger justitierådet Ulrik von Essen.

Besvikelse

Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun, Christian Sonesson (M), är besviken.

– Vi var första kommunen som tog det beslutet med tanke på det samhälle som vi såg växa fram. Vi anser inte att det är lämpligt att unga flickor ska iklädas den här typen av religiösa plagg i en kommunal skola, säger han till DN.

LÄS ÄVEN: Muslimska elever och lärare i Skurup vägrar följa slöjförbud i skolan: ”Ingen kan bestämma över oss”

Enligt Sonesson handlade det inte om ett fullskaligt förbud i Staffanstorp utan snarare ett ställningstagande från kommunen. Han beskriver det som en viktig del i integrationsplanen som nu upphävts.

Kommunen kommer inte att fortsätta driva frågan och nu menar han att det är upp till lagstiftande organ att ta den vidare.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons