Frankrike höjer terrorhotnivån till den högsta efter det muslimska terrordådet i norra Frankrike där en migrant mördade en lärare genom knivhugg i halsen och bröstet. Enligt inrikesminister Gérald Darmanin finns det en koppling till kriget mellan Hamas och Israel.

Det var på fredagsmorgonen som en knivbeväpnad man rusade in på Lycée Gambetta-gymnasiet i Arras. Mannen skrek ”Allahu akbar” medan han gick till attack mot personalen, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: Skrek ”Allahu akbar” och knivhögg flera på franskt gymnasium

I attacken dödades den 57-årige läraren Dominique Bernard som undervisade på skolan. Det rapporterar Le Figaro. Ytterligare två personer vårdas med livshotande skador. Delar av attacken fångades på video som sedan har lagts ut på sociala medier.

Asylsökare och på lista över säkerhetshot

Terroristen greps snabbt av polis och är identifierad som 20-årige Mohammed Mogouchkov. Han kom, tillsammans med sin familj, som asylsökare till Frankrike 2008 från den muslimska delrepubliken Tjetjenien i Ryssland.

Den franska nyhetskanalen France24 rapporterar att Mogouchkov var registrerad som ett potentiellt säkerhetshot. Han ska ha varit under både elektronisk och fysisk övervakning men trots detta kunde han genomföra terrordådet.

Det framgår av medierapporteringen i Frankrike att Mogouchkovs familj hade fått utvisningsbeslut men hållit sig kvar i landet. Detta genom att fortsätta överklaga besluten.

”Barbari”

President Emmanuel Macron kommenterade terrordådet och slog fast att den mördade läraren Dominique Bernard hade lyckats rädda många andra på skolan när han försökte stoppa terroristen.

– Den här skolan drabbades av den islamistiska terrorismens barbari, konstaterade Macron.

Vidare framförde Macron att Frankrike har avstyrt ytterligare ett terrordåd under fredagen. Det var Mohammed Mogouchkovs 17-årige bror som greps vid en annan skola.

Inrikesminister Gérald Darmanin meddelade att Frankrike har höjt terrorhotnivån till den högsta. Vidare meddelade han att terrordådet på skolan kopplas till det pågånde kriget mellan Hamas och Israel.

– Det finns en direkt koppling mellan det som hände i Arras i Frankrike tidigare i dag och det som händer i Mellanöstern, säger inrikesminister Gérald Darmanin till Reuters.

Tidigare i veckan uppmanade Hamas-ledaren Khaled Meshal världens muslimer att begå jihad, heligt krig, och attackera judar idag fredag den 13 oktober.

LÄS ÄVEN: Hamas uppmanar till global jihad – terrorattacker befaras

Samuel Paty

Terrordådet sker nära tre år efter att läraren Samuel Paty, den 16 oktober 2023, mördades av 18-årige tjetjenske migranten Abdoullakh Anzorov i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine.

LÄS ÄVEN: Samuel Paty halshöggs efter lögner från skolelev