anders-kraft-tv4-83773

TV4:s nyhetsankare Anders Kraft: ”Jag har blivit rasprofilerad som svensk”

Inrikes

Högt tonläge om ”rasprofilering” efter utspel från TV4-programledare

Publicerad 1/31/2019
Annons

I TV4 Kalla fakta försökte man häromdagen blåsa nytt liv i den offentliga debatten om påstådd så kallad rasprofilering inom polisen i samband med inre utlänningskontroller och annan verksamhet. Själva programmet väckte inte så mycket uppmärksamhet som ett uttalande från ett av TV4:s nyhetsankare i en anslutande nyhetssändning.

I Kalla fakta-inslaget intervjuades personer med geografiskt avlägsen invandrarbakgrund som menade sig ha blivit utsatta för ”rasprofilering” från polisens sida, dvs upplevt att de dragit till sig ett större intresse från polisens sida jämfört med personer med ett traditionellt svenskt utseende.

Huruvida dessa upplevelser har grund för sig eller inte är oklart men från polisens sida tillbakavisar man bestämt alla sådana anklagelser. I de fall personer med utländskt utseende kontrolleras oftare än andra är det enligt polisen av rationella skäl.

Det som gav upphov till diskussion och kritik var dock inte Kalla Fakta inslaget utan den kommentar om programmet som TV4:s nyhetsankare Anders Kraft fällde i ett nyhetsinslag i anslutning till att programmet sändes. Där sa han bland annat följande:

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det, sade Anders Kraft i sändningen.

Kraft har från vissa håll fått beröm för att han är ärlig med att han har fördomar mot både mörkhyade och blonda. Man menar att en grundförutsättning för att arbeta mot fördomar är att människor erkänner att de har dem.

Andra är kritiska och anser att Kraft genom sitt erkännande av egna fördomar normaliserar dessa och därmed legitimerar och bagatelliserar den så kallade vardagsrasismen.

Anders Kraft säger sig också själv ha blivit föremål för rasprofilering som svensk.

TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg kommenterar i ett skriftligt uttalande till media uppståndelsen med att han tycker det är olyckligt att Krafts uttalande flyttat fokus från det aktuella Kalla fakta-inslaget. Han tar dock samtidigt sin programledare i försvar när denne velat bredda debatten om rasprofilering till att inte bara handla om invandrare utan också om svenskar som utsatta.

”Våra programledare får ta ut svängarna”, skriver Malmberg och menar att det Kraft sagt inte strider mot kravet på opartiskhet.

Till Nöjesbladet kommenterar Anders Kraft själv initiativet att visa att de som talar om fördomar bakom rasprofilering själva kan vara låsta i fördomar om att bara vissa grupper är utsatta för stereotypa föreställningar men inte andra.

– Jag tror att tittarna förstår att det var menat att skaka om lite för att väcka tittarna i en viktig fråga.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons