Jin-yu Lu (1)

Jin-yu Lu vid Oxford Universitet. Foto: privat

Inrikes

Högutbildad forskare tvingades lämna Sverige på grund av teknikalitet

Publicerad 11/22/2019
Annons

En högutbildad biomedicinsk forskare från Taiwan kommer tvingas lämna Sverige efter att ha jobbat och studerat här i sex år. Det är senaste i raden av exempel på hur kvalificerad arbetskraft måste lämna Sverige på grund av mindre byråkratiska teknikaliteter. Samtidigt behåller Sverige över 90 procent av kriminella utlänningar.

Jin-yu Lu studerade två år vid Karolinska Institutet och jobbade därefter fyra år för svenska bolag inom läkemedelsbranschen innan hennes arbetstillstånd nekades och hon tvingades ut ur landet, rapporterar the Local.

Hon kontaktade då The Local i Taiwan där hon just nu planerar för sin fortsatta karriär.

– Sverige är globalt sett känt för deras insatser inom teknisk innovation och humanitära insatser. Det lockade mig att åka till Stockholm år 2013, förklarar hon.

Jin-yu Lu jobbade först som projektkoordinator för medicinutveckling för kliniska försök, och började sen arbeta på ett företag för att bland annat kvalitetssäkra läkemedel och maskiner för Parkinson-sjukdomen.

Utslängd på grund av teknikaliteter

Hon blev först medveten om problemen med de svenska arbetstillstånden 2015 när hennes vän från magisterprogrammet fick sitt tillstånd nekat på grund av en teknikalitet.

Detsamma hände henne 2018 på grund av två orsaker: dels annonserades hennes jobb inte på Arbetsförmedlingens hemsida. Men när detta upptäcktes så satte hennes arbetsgivare upp jobbannonser i de två veckor som krävdes.

Den andra orsaken var att när hon började jobba på det andra bolaget så hade hon inget tillstånd eftersom hennes ansökan fortfarande behandlades.

Antagen till Oxford

I maj i år bekräftades migrationsdomstolarna hennes nekade arbetstillstånd och hon fick fyra veckor på sig att lämna landet.

– Min pojkvän och katt bor i en lägenhet i Stockholm. Jag är ledsen att vara ifrån dem på grund av detta migrationsärende, säger hon till tidningen.

Hennes nuvarande plan är att komma tillbaka till Sverige och börja jobba igen, men om Sveriges system inte tillåter henne är hon öppen för andra möjligheter utanför Sverige.

Efter att ha lämnat Sverige tog hon en kurs i utveckling av vacciner vid Oxford Universitet och i början av november godkändes hon för en annan kurs vid det prestigefyllda universitetet, denna gång om medicinsk statistik för kliniska försök.

– Detta leder till alternativa karriärsvägar, även om jag fortfarande väntar på Migrationsverkets beslut, säger hon. Långsiktigt sett är detta trots allt en vändpunkt. När en dörr stängs, öppnar sig en annan, avslutar hon.

Sverige behåller kriminella

Samtidigt som högutbildade och högkvalificerad arbetskraft såsom Jin-yu Lu slängs ut ur landet, behåller Sverige kriminella utlänningar och islamister som utgör ett hot mot Sveriges säkerhet.

I en rapport från 2016 konstaterar BRÅ att endast 0,5 procent av de folkbokförda utländska medborgare som dömdes för brott år 2014 fick domen förenad med utvisning. Av de brottsdömda som inte var folkbokförda utvisades endast 11 procent.

Nyligen uppmärksammades även hur Sverige inte klarade av att utvisa sex islamister som anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

LÄS ÄVEN: Kent Ekeroth om de utsläppa islamisterna: ”alla andra partier har blod på sina händer”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons