luai-debatt-87334
Opinion

Höj kraven på svenskt medborgarskap och svenska språket

Publicerad 8/7/2018
Annons

Luai Ahmed är 24 år, skribent och vloggare bosatt i Halmstad och kom till Sverige som flykting från Jemen för fyra år sedan. Du kan följa Luais videblogg på YouTube.

Nedanstående artikel refuserades av både Aftonbladet och Expressen. På Twitter skriver Luai att han misstänker att orsaken är att det går på tvärs med dessa tidningars agenda att inte låta flyktingar med högeråsikter komma till tals i den offentliga debatten.

➤ DEBATT Jag har haft möjligheten att söka svenskt medborgarskap i flera månader nu, men jag har inte gjort det än. Mest på grund av att allt som krävs är att skicka en anmälan till Migrationsverket och bam – jag blir svensk medborgare.

Inte för att jag förtjänar det, inte för jag har jobbat i Sverige i flera år, inte för att jag har kämpat hårt fört att lära mig svenska eller för att jag älskar Sverige och vill bli en del av det svenska samhället. Bara därför att jag har funnits på svensk mark i några få år. Det känns löjligt och konceptet skrämmer mig.

Var hittar man ett språk-café för nyanlända där de kan lära sig språket genom kommunikation och för att kunna bli en del av det svenska samhället? Vore det inte uppfriskande om vänstern ägnade sig åt att driva språk-caféer?

Nyanlända hade kunnat lära sig det svenska språket mycket lättare genom att bli introducerade till Kent, Håkan Hellström, Astrid Lindgren, debatter om #MeToo, ordet hen med mera. Om liknande initiativ införts innan jag kom till Sverige skulle denna artikel skrivits mycket bättre.

Igår träffade jag den 142:a flyktingen som klagade på svårigheter med att skaffa svenska kompisar och som därmed har problem med att gripas av den svenska kulturen, vilket är en huvudsaklig komponent i integrationen. Man kommer aldrig att kunna bevara språket i sin helhet om en konstant dialog inte sker mellan det nya och det gamla folket.

Desintegrationen i samhället ligger i bristen på möjligheter att finna platser där svenskar och nyanlända bekvämt kan ta sig tid till att umgås på ett svenskt sätt över en fika. Varför vill inte vänstern, såsom den rationella delen av högern, motarbeta denna brist och göra det obligatoriskt för oss nyanlända att komma in i samhället? Är vi inte lika mycket värda?

En sak som vänstern vaknade upp till och som jag är glad över är att asylsökande ska få lära sig svenska från första dagen de anländer i Sverige. Dock räcker det inte med att skicka folk till skolan med bidrag och sedan förvänta sig att de ska behärska språket. Mycket mer måste göras på en grundläggande social nivå.

När min mamma ringde mig för 5 månader sedan och frågade om jag sökt svenskt medborgarskap, skrek hon på mig, ”Luai! Varför har du inte sökt medborgarskap?” Jag svarade: ”Mamma… jag förstår fortfarande inte vad hallänningarna säger.” Hon fortsatte att skrika på mig: ”Jag skiter i det! Du ska anmäla dig!”

Jag ljög för henne och sa att jag gjort det, men det har jag inte än. Inte därför att jag inte vill inneha världens starkaste pass, utan därför att jag kommer att känna mig svensk och förtjäna det svenska passet först när jag förstår hallänningar och skåningar. Jag ger mig själv ett år till, men tills dess hoppas jag att Sverige har infört examen för att bli svensk medborgare.

Luai Ahmed

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons