Hela 58 av Sveriges kommuner höjer sin kommunalskatt nästa år. Ytterligare 226 kommuner väntas ha en oförändrad kommunalskatt under 2019, det visar en kartläggning från Skattebetalarnas förening. Den främsta orsaken är kraftigt ökade kostnader för skola, vård, omsorg och socialtjänst till följd av invandring.

Kommunalskatten runt om i landet är i dag högre än den var för 26 år sedan. 1992 var det knappt två av tio kommuner som hade en skattesats på mer än 32 kronor och 80 öre per intjänad hundralapp. I år är det mer än sex av tio kommuner där invånarna betalar mer än 32,80 kr per hundra lapp i skatt, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

En kartläggning av kommunalskatten som genomförts av Skattebetalarnas förening visar att Sveriges kommuner står inför svåra ekonomiska tider. Ett stort antal kommuner höjer skatten 2019. Hela 58 kommuner får en höjd kommunalskatt, varav fem av dessa kommuner får dubbla höjningar eftersom att både kommun och landsting höjer skattesatsen.

Kommunerna som drabbas av den dubbla höjningen är Mullsjö, Vetlanda, Staffanstorp, Jönköping och Ängelholm. Tolv kommuner gör egna höjningar av skatten. Ytterligare 226 kommuner väntas behålla en oförändrad kommunalskatt under 2019. Endast sex kommuner kommer att sänka skatten.

LÄS MER: Invandringen pressar kommunernas ekonomi – höjd skatt att vänta

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping och beskriver med hjälp av kartor utvecklingen för den kommunala skattenivån. Bilden här nedanför är från Mellanders blogg och kartan för 2018 visar ett betydligt högre skattetryck jämfört med kartan som visar den kommunala skattenivån för 1992.

Det var omkring 20 procent av kommunerna i Sverige som 1992 hade den högsta kommunalskatten. Den siffran har vuxit och samlar nu hela 65 procent av landets kommuner.

– Till viss del kan det här spegla att kommunerna och landstingen levererar en bättre service än vad som gjordes för 26 år sedan. Det är alltså inte nödvändigtvis så att den höga kommunalskatten per definition behöver vara ett problem om individer som bor i kommunen känner att de får tillbaka det man är med och bidrar till, förklarar Mellander.

Belastade landsting

Skattehöjningarna nästa år är en förändring mot 2018, när enbart 13 kommuner höjde sin skatt.

– Att relativt få kommuner höjde skatten 2018 kan dels förklaras av att staten delade ut tio extra välfärdsmiljarder till kommunerna, säger Sofia Linder, chefsekonom på Skattebetalarna till Expressen.

Tre landsting, Region Jönköping, Region Skåne och Region Blekinge höjer skatten med 0,50, 0,49, respektive 0,40 procentenheter, vilket kommer att påverka skattesatsen i totalt 51 kommuner.

I Region Skåne föreslår Alliansen en höjning av skatten eftersom de enligt uppgift chockats över skicket på ekonomin när de tog över efter de rödgröna.

LÄS MER: Skatten chockhöjs i Region Skåne – av Allianspartierna

Redan 2016 varnade kommunernas intresseorganisation SKL för att kraftiga skattehöjningar kommer att krävas. Detta beroende på att beräkningar fram till 2019 visade att antalet invånare i Sverige väntades öka med 590.000 personer, vilket skulle sätta hårt tryck på skola, vård och omsorg.

Tidningen Affärsvärlden skrev då att ”Det har främst med den historiskt stora flyktinginvandringen att göra” och Bettina Kashefi, SKL:s chefekonom, sa till SVT att:

– De flesta, 70 procent, är utlandsfödda samtidigt som antalet äldre och barn i skolåldern också ökar. Det blir ett enormt tryck på skola, socialtjänst, vård och omsorg med snabbt stigande kostnader för kommunerna och landstingen.

Även DN (2015-10-08) skrev att ”Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnar för en skattechock till följd av den snabba befolkningstillväxten som skapas av flyktingkrisen.”

Sänkt skatten elva gånger sedan 2004

Österåker beskrivs som ett kommunalt framgångsexempel, sedan år 2004 har kommunen sänkt skatten elva gånger. Nästa år kommer kommunen att gå förbi Vellinge som tidigare varit den kommun med lägst skatt i Sverige.

Kommunen har lyckats att både sänka skatten och samtidigt höja kvaliteten inom välfärdstjänsterna visar undersökningar. Bakom framgången beskrivs hårt jobb, långsiktig ekonomisk planering och stort kostnadsfokus som avgörande delar. Nästa års sänkning innebär att Österåker sedan 2004 har sänkt skatten med 3,32 kronor per hundralapp, varav kommunens elva sänkningar motsvarar 3,13 kronor.

LÄS MER:Sandviken skulle tjäna en halv miljard på invandring – måste nu höja skatten