Den holländske fotografen Ewold Horn hade varit fånge hos terrorgruppen Abu Sayyaf på Filippinerna i flera år. I samband med att gruppen hamnade i en eldstrid med regeringsstyrkor sköts han ihjäl av kidnapparna.

Abu Sayyaf är en av muslimsk separatistgrupp som vill se ett självständigt och muslimskt Mindanao, landets sydligaste ö som till största del består av kristna men även med en betydande muslimsk minoritet. Gruppen har gjort sig kända för att syssla med utpressningar, kidnappningar, halshuggningar och bombningar samt har svurit trohet till Islamiska staten.

I fredags försökte Horn fly då terrorgruppen och regeringsstyrkor hamnade i en eldstrid. Horn hade varit fången hos gruppen sedan 2012 tillsammans med en schweizisk kollega, som lyckades fly 2014. Utöver Horn dödades också sex medlemmar ur terrorgruppen.

Den holländske utrikesministern Stef Blok uppgav i ett uttalande att Horns familj underrättats och att man begärt mer detaljerade uppgifter om fallet från Filippinerna där president Rodrigo Duterte fördömt mordet. En talesperson för Duterte uppgav att man lovar jaga gärningsmännen till världens ände för att ställa dem inför rätta.