I Rotterdam lanserar polisen ett nytt projekt som innebär att de kommer att konfiskera dyra kläder och smycken från ungdomar som bedöms vara för fattiga för att äga sådana. Kan de inte bevisa att de betalat för föremålen så beslagtas de.

I de så kallade ungdomsgängen begås ofta brott för att höja den sociala statusen och man vill ofta skryta med sina stulna rikedomar. Tanken med det nya projektet är att det ska skicka en signal till kriminella att de inte längre kan visa upp sin profit. Förhoppningen är att detta ska avskräcka från fortsatt kriminalitet.

Rotterdams polischef Frank Paauw säger till den nederländska tidningen De Telegraaf: ”Det rör sig om unga män som tror sig vara onåbara. Vi ska klä av dem på gatan”.

– Vi plockar ofta en Rolex från misstänkta, mer sällan kläder men även det är statussymboler bland ungdomar. Vissa går omkring med jackor som kostar 1 800 euro. Detta trots att de saknar egen inkomst, så frågan är hur de har råd.

Många av de unga män som polisen ofta kommer i kontakt med har inga officiella inkomster och står dessutom ofta i skuld till samhället för böter från tidigare domar. Ändå går de klädda i dyra märkeskläder. Detta underminerar rättsstaten och skickar helt fel signaler till lokalbefolkningen, förklarar polischefen.

Kritiker hävdar dock att det aviserade projektet kommer leda till ”rasprofilering”, då gängmedlemmarna sällan har holländskt ursprung.

Stadsombudet Anne Mieke Zwaneveld säger i holländska AD: ”Vi förstår att polisen inte vill att det ska uppfattas som etnisk profilering men risken är stor att allmänheten gör det”.

Zwaneveld menar att det skulle vara mycket svårt, juridiskt sett, att hävda att polisen har rätt att klä av folk mitt på gatan: ”Det är inte förbjudet att gå runt på stan. Dessutom är det ofta oklart vem som köpt kläderna och hur gamla de är”.

Jair Schalkwijk, talesman för den nationella anti-profileringsorganisation Control Alt Delete, anser att projektet strider mot ett tidigare löfte från polisen om att inte rikta in sig på människor som ser ut som ”typiska brottslingar”.

Projektet kommer att köras under en testperiod i de västra delarna av Rotterdam för att sedan utvärderas. Polisen säger att de till en början kommer att inrikta sig på ett specifikt gäng som i synnerhet utmärkt sig i staden.

Idén är en vidareutveckling av ett tidigare framgångsrikt projekt där kriminella som saknar officiell inkomst får dyra bilar beslagtagna.