50 000 betalande prenumeranter är gränsen för vad som krävdes för att tv-kanalen skulle kunna lanseras. Bakom den lyckade satsningen står bland annat Frihetspartiet med Geert Wilders som grundare och partiledare.

Ongehoord Nederland, Nederländernas ohörda, blir namnet på den nya tv-kanalen som lanseras nästa år. Utöver Frihetspartiet står även Forum för demokratis anhängare och sympatisörer bakom satsningen.

Mer specifikt är det journalisten och före detta krigskorrespondenten Arnold Karskens och före detta parlamentsledamoten för Frihetspartiet Ybeltje Berckmoes, samt en rad andra namn, som står bakom initiativet.

Fokus på holländsk kultur

Ambitionen är att ”ge en röst till dem som inte hörs” och man kommer initialt att sända tre timmar tv och radio. Programmen kommer att fokusera på ”respekt och uppmärksamhet för holländsk kultur, dess historia, normer och dess – tills nyligen, för given tagna – frihet”.

I Holland finns redan två tv-bolag på högerkanten som sänder till allmänheten, Powned och WNL. Kanalerna ingår i det allmänna holländska sändningssystemet som finansieras delvis av reklam, delvis av skatter. Sammanlagt sänder man på tre nationella tv-kanaler och fem radiostationer samt digitala kanaler. Respektive bolags sändningstid baseras på antalet medlemmar.