Flera boende, däribland ett homosexuellt par, i Halland har under tre års tid utsatts för stenkastning mot bostäderna. Men trots mängder med anmälningar uttrycker polisen en hopplöshet över situationen och boende ser nu ingen annan utväg än att fly området.

Det var för tre år sedan som stenkastningen började i det invandrardominerade och tidigare ’utsatta området’ Falkagård beläget i Falkenberg. Sedan dess har situationen eskalerat och allt större stenar med storlek på uppemot 20 centimeter använts för att krossa fönsterrutor, rapporterar lokaltidningen Hallands Nyheter.

LÄS ÄVEN: Barngäng terroriserar bostadsområde – föräldrar håller barn hemma

I oktober uppmärksammade lokaltidningen att polisen hade mottagit 14 anmälningar rörande stenkastning i området. Förra veckan följde tidningen återigen upp situationen när minst tre boende fick sina fönsterrutor krossade inför julafton.

Boende: ”Polisen vägrade att komma”

En av de boende i området är Staffan Johansson och hans bostad har vid flera tillfällen varit fokus för stenkastningen. Enligt honom rör det sig om långt fler anmälningar än de som polisen uppger i tidningen.

– Polisen lämnar felaktiga uppgifter. Vi vet att det finns fler anmälningar och vi är riktigt upprörda över polisens nonchalans. Det står att de åkte ut med en patrull och letade i området i julhelgen. Men när vi gjort anmälan tidigare vägrade de att komma trots att både grannen och vi berättade att de som gjort det fanns kvar i omgivningen, berättar Johansson för Hallands Nyheter.

Anmälan var avskriven och nedlagd

Johansson är säker på att det i hans fall rör sig om ett konkret hatbrott. Detta eftersom det är känt i bostadsområdet att han lever med en annan man. Men trots att parets frihet inskränks på grund av stenterrorn visar det sig att polisen har en oförmåga att ta deras situationen på allvar.

– Är det ett hatbrott måste polisen prioritera det. Men när jag ringde upp fick jag besked att det var avskrivet och nedlagt. Lokalpolischefen har vid två möten med boende i området suttit och sagt att man ska ta det här med fönsterkrossningen på allvar och se om man kan hitta dna på stenar. Men polisen har inte ens varit här. Jag åkte själv in till polisen med stenar som kastats in hos oss, säger Johansson.

Polisen medger att de inte lyckas

Christer Bartholdsson är polischef i Falkenberg och han uttrycker en tydlig besvikelse över att deras arbete i området är uddlöst.

– Jag är själv oerhört frustrerad över att vi inte får någon långvarig effekt på vårt arbete och jag förstår att folk tycker att det är obehagligt med det som sker, säger Bartholdsson till Hallands Nyheter.

Istället lägger Bartholdsson över ansvaret på övriga samhället och menar att det krävs samverkan för att de stenkastande ungdomarna inte ska hamna ”i de här miljöerna”.

Socialförvaltningen: ”Bygg bort vandalismen”

När tidningen talar med Daniel Johansson som är tillförordnad chef vid socialförvaltningen ger även han uttryck för en hopplöshet. Enligt Johansson är möjligheten att ingripa begränsad eftersom sociallagen är utformad som den är.

Johansson föreslår istället att skattebetalarna ska bekosta fler ombyggnationer i området som i sin tur kommer förebygga den vandalism som försiggår. Men för Johansson och hans sambo är Falkagård inte längre ett alternativ när myndigheterna svarar på stenterrorn utan några åtgärder.

– Det går inte att bo kvar på Falkagård. Både polisen och socialen säger sig ha en god koll på de här ungdomarna som håller på med skadegörelsen. Men det är uppenbart att de har tappat kontrollen. Om de vet vilka det är varför gör man inget? Det är skandalöst! Vi har bestämt oss för att lämna området, slår Johansson fast.

Polisen bedömde området tryggt – tvingas nu kameraövervaka

I juni uppmärksammade SVT hur polisen tvingas använda kameraövervakning i området Falkagård. Detta trots att området togs bort från polisens lista över så kallade utsatta områden år 2017.

Isak Elassir som bor i Falkagård medverkade i statstelevisionens inslag där han berättade att det är självklart att det inträffar oroligheter när det inte finns någonting att göra i området.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng terroriserar näringsidkare och parkbesökare i Karlskrona