Vid en pressträff på onsdagsmorgonen presenterade regeringen och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vem man utsett till ny generaldirektör för Migrationsverket.

Posten tilldelas Maria Mindhammar som i dag är generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon tillträder i september med ett förordnande på sex år.

– Maria Mindhammar har i sina tidigare uppdrag visat på mycket god förmåga att leda förändringsarbete och utveckla verksamheter på ett strategiskt, effektivt och rättssäkert sätt. Det är egenskaper som kommer att vara centrala i det arbete som Migrationsverket ska genomföra framöver. Jag är därför mycket glad att Maria Mindhammar vill ta sig an den viktiga rollen som generaldirektör för Migrationsverket, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Mindhammar har ett förflutet som bland annat regionskattechef på Skatteverket, kronodirektör på Kronofogdemyndigheten och regionchef vid Skolverket. Hon beskriver sig själv som en opolitisk tjänsteman och vill inte kommentera regeringens och Sverigedemokraternas åtstramning av migrationspolitiken.

– Jag ska inte som statstjänsteman yttra mig om det, jag har min rösträtt på valdagen och den använder jag. Jag kommer att gå in med ett öppet sinne och göra det så bra som möjligt med Migrationsverket, säger hon.

LÄS ÄVEN: Sparkade Ribbenvik kallas till utskott av SD

Valet av Mindhammar ska ha förankrats även hos Sverigedemokraterna.

– Men det är klart att med tanke på hur stor del av Tidöavtalet som ska förverkligas genom Migrationsverket så har jag varit mån om att samtliga partier som står bakom Tidöavtalet känner förtroende för den nya ledningen, säger Maria Malmer Stenergard.

Ribbenvik sparkades

I februari meddelade regeringen och SD att tidigare generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får ett förnyat förtroende att leda myndigheten och han lämnade posten i slutet av maj.