Efter att Anders Thornberg plötsligt meddelade att han lämnar posten som rikspolischef kallade regeringen på fredagen till pressträff för att presentera vem som tar över. Det blir en kvinna som efterträder Thornberg, som i stället blir landshövding i Halland.

På pressträffen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det blir Petra Lundh som tar över jobbet som rikspolischef. Lundh har tidigare arbetat som bland annat riksåklagare och är i dag president i Svea hovrätt. Hon blir den första kvinnan på posten.

– Att trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten och återupprätta tryggheten i Sverige är en av regeringens viktigaste uppgifter. I detta arbete är Polismyndighetens uppdrag helt centralt. Petra Lundh är en mycket erfaren och uppskattad myndighetschef, en hängiven brottsbekämpare och en oerhört skicklig jurist. Petra Lundh har en mycket gedigen erfarenhet av brottsutredning och andra aspekter av Polismyndighetens arbete, och kan på ett självklart sätt bygga vidare på det integrerade arbetssättet mellan polis och åklagare. Samtidigt är det också positivt att hon kan ta sig an uppgiften med ett utifrånperspektiv. Jag är övertygad om att hon har de kvalifikationer och personliga kvaliteter som behövs för uppdraget att leda Polismyndigheten, säger Strömmer.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen avgår plötsligt – blir landshövding

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen begärt att Anders Thornberg skulle sparkas.

– Jag är verkligen glad och hedrad. Men att tacka ja till det här uppdraget är ett av de absolut svåraste besluten jag tagit i min karriär, säger Lundh.

Förordnandet gäller i sex år och bytet görs den 1 december.

Ville inte ta bort straffrabatt

Som dåvarande regeringens utredare 2018 ville Petra Lundh inte slopa den så kallade straffrabatten. Hon påstod då hon tvivlar på att det skulle få någon effekt på ungdomsbrottsligheten.

– Det är många ungdomar som begår brott. Åldern 18-20 år är den mest brottsaktiva i åldern. Men de allra flesta begår bara något enstaka brott och efter det rättar de in sig i ledet, sa hon till statsradion.

– Vi har tittat på hjärnforskning och forskning inom psykologi och när man så att säga är mogen att ha konsekvenstänk och så vidare. Då sker det här senare än 21 år, det är i 25-års åldern. Så de skälen finns inte.

SD nöjda

Från Sverigedemokraterna säger man sig vara nöjda med valet av Petra Lundh.

– Jag är glad över att Tidöpartierna är överens i den här frågan, säger Katja Nyberg, Sverigedemokraternas talesperson i polisfrågor, till Expressen.

LÄS ÄVEN: SD:s krav efter masskjutningen: Sparka rikspolischefen