Av de 234 avvikelserapporter om hot och våld i Region Örebro län i fjol var nästan samtliga riktade mot regionens egen personal. “Jag förstår inte att man ger sig på oss, vi försöker bara hjälpa”, säger huvudskyddsombudet Hans Nilsson.

Utöver hot och våld förekommer även sexuella trakasserier och hot om våldtäkt i avvikelserapporterna. Slag mot huvud, sparkar mot mage och strypgrepp är vanligt förekommande.

– Det är klart att vi ser allvarligt på att våra medarbetare drabbas av hot och våld i sitt arbete. De förtjänar också en bra arbetsmiljö, säger Karin Haster, områdeschef för psykiatrin i Region Örebro län, till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: En av tre läkare har utsatts för hot eller våld

Trots att man varje år lägger ned åtskilliga miljoner på säkerhetsåtgärder minskar inte våldet.

Mörkertal

– Däremot finns ett stort mörkertal. Som personal vill man ofta inte gå vidare med polisanmälningar, för man vet att resultatet ofta inte leder någonstans. Det är inte sällan som det är den som anmäler som får betala det högsta priset, säger Hans Eriksson, säkerhetschef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

LÄS ÄVEN: 200 nya övervakningskameror på sjukhus i Stockholm: ”Ett helt nytt säkerhetsläge i vården”

Situationen gör det dessutom svårt att rekrytera personal till akutmottagningen på USÖ där personalen känner sig otrygg och inte vill jobba kvar.

– Det är helt oacceptabelt. Jag förstår inte att man ger sig på oss, vi försöker bara hjälpa, säger Hans Nilsson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet i Örebro och legitimerad sjuksköterska.

Fler hotfulla situationer

Han konstaterar att klimatet blivit hårdare.

– Det är mycket fler hotsituationer i dag, sen rapporteras nog inte alla. Jag upplever att det är en stor underrapportering. Ofta dyker dessa hotfulla situationer upp när man är som mest stressad, så då känner man att man inte hinner med eller orkar just då.