FUP2 (2)

T.v.. Bild från övervakningskamera. T.h. Gärningsman Daniel Nashed. Foto: Polisen

Inrikes

Hotade döda 16-årig flicka med pistol mot ansiktet: ”Trodde han skulle skjuta mig”

Publicerad 6/12/2019
Annons

En tidigare dömd brottsling accepterade inte att bli tillsagd av en yngre flicka som ansåg att han var högljudd i tunnelbanan. Han svarade henne med att dra fram och rikta en pistol mot hennes ansikte, ”Jag trodde han skulle skjuta mig”, uppger flickan i förhör.

Det var den 1 december klockan 23.05 år 2017 som den då 27-årige Daniel Nashed rörde sig berusad och högljudd på tunnelbaneperrongen vid Vällingby station.

Nashed – som tidigare figurerar i brottsregistret för stöld, grovt rattfylleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott – blev tillsagd av en 16-årig flicka att dämpa ljudnivån på perrongen för att han annars säkerligen skulle bli omhändertagen av ordningsvakter.

Enligt vittnesuppgifter från övriga tunnelbaneresenärer har Nashed haft fingret på avtryckaren och samtidigt skrattat.


Övervakningskamera fångar pistolhotet.

Tunnelbaneresenärer larmade polisen att en man viftade med pistol. Flera patruller anlände till tunnelbanan och grep Nashed. När polismännen visiterade honom påträffade man även innehav av narkotikaklassade tabletter.


Polis griper Daniel Nashed

”Han frågade mig ska jag döda dig”
I polisförhör berättar flickan att Nashed tog fram ett pistolliknande föremål på perrongen, genomförde mantelrörelse och siktade med den mot hennes ansikte samtidigt som han frågade om han skulle döda henne.

Gärningsman menar att han bara skämtade
Det visade sig att pistolen var en så kallad soft air gun. I polisförhör berättar Nashed att han ”av ren slump” hittade pistolen. Vidare uppger han att den aldrig har riktats mot någon utan att han bara skämtat och ville visa upp pistolen.

Tingsrättsdomen
Den 4 juni dömde Solna tingsrätt Nashed för grovt olaga hot i två fall och ringa narkotikabrott till fängelse i ett år och tre månader. Domstolen anger följande motivering:

Av utredningen om den aktuella soft air gun pistolen framgår att den är omkring 20 cm lång och mycket lik en riktig pistol, även om magasinet saknades. Tingsrättens utgångspunkt är att det måste anses vara mycket skrämmande att få detta föremål riktat mot sig av en okänd, berusad person. Tingsrättens utgångspunkt är att det måste anses vara mycket skrämmande att få detta föremål riktat mot sig av en okänd, berusad person.

Minimistraffet för grovt olaga hot är nio månaders fängelse. Tingsrätten bedömer att hotet mot flickan har ett något högre straffvärde än minimistraffet, eftersom det har förekommit en mantelrörelse och uttalats dödshot. Det sammanlagda straffvärdet för de två grova olaga hoten är ett år och tre månaders fängelse.

Hela domen kan laddas ned och läsas på denna länk: Solna TR B 247-18 Dom 2019-06-04

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons