Efter att ha gått ut med att man inom hotellkoncernen Strawberry beslutat sluta använda vanligt smör i stora delar av verksamheten backar man nu delvis. Orsaken är att göra goda såser blir svårt utan riktigt smör.

Det var i ett internt mejl som Strawberrys beslut att i Sverige och Finland sluta använda vanligt smör kungjordes. Beslutet ska ha tagits efter att man gjort utvärderingar och tester där mejerismör jämförts med växtbaserade alternativ. Slutsatsen blev att ett växtbaserat alternativ passar bättre in i företagets så kallade hållbarhetsarbete samtidigt som det skulle innebära besparingar på drygt fyra miljoner kronor enbart i Sverige.

LÄS ÄVEN: Ex-politiker kritiserade hijabpersonal på hotellet – åtalas

”Det stämmer att vi har inlett ett spännande samarbete med Eleplant och deras växtbaserade smör, som nu testas på några av våra kedjehotell i Sverige och Finland”, skrev Strawberrys pressavdelning i ett mejl till ATL.

Samtidigt försäkrade man att bytet inte skulle påverka gästernas matupplevelse.

Sparris med hollandaise. Foto: Mark James Miller, CC BY-SA 3.0

Nya besked

En dag senare backar koncernen delvis och i ett pressmeddelande förtydligar vd Torgeir Silseth vad som gäller:

”Vi vidtar ständigt åtgärder för att både förbättra gästupplevelsen och hållbarhetsarbetet på våra hotell. Att ersätta vanligt smör med växtbaserat var från början ett av många steg för att nå våra ambitiösa klimatmål. Samtidigt märker vi av prisökningen på livsmedel på samma sätt som våra gäster, och när våra interna tester visar att Eleplant är ett superbra alternativ smakmässigt, vill vi testa detta”.

Samtidigt försäkrar man att smöret fortfarande kommer att finnas tillgängligt både vid matlagning och för gäster, men alternativet ska ändå vara standard där det inte anses behövas.

”Det är svårt att göra en bra hollandaise utan vanligt smör, så vi tar inte bort smör från hotellen, vilket några kanske har fått intrycket av efter att det har spridits en hel del i rubrikerna. Men vi ersätter det som standard där vanligt smör inte behövs för konsistens eller smak”.

LÄS ÄVEN: 7 000 lediga jobb inom hotell och restaurang – samtidigt går 15 000 i branschen på a-kassa