Två nyinflyttade invandrarfamiljer får skulden efter att bussar mellan Uppsala och Sala utsatts för stenkastning. Samnytt har pratat med Hudeifa Jheisheh som fick hem ett hotfullt brev och sin brevlåda vandaliserad med röd färg.
– Vi valde att flytta hit för att barnen skulle känna sig trygga, berättar han.

Det var på Arlas sterilgräddefabrik i Järlåsa som chokladdrycken Pucko uppfanns 1954. Mejeriet är sedan 1987 nedlagt, och de flesta som bor i den lilla orten idag arbetspendlar till Uppsala eller Sala.

Förra helgen hamnade orten på kartan igen sedan buss 848 mellan Uppsala och Sala utsatts för stenkastning vid busshållplatsen Järlåsa station. Bussarna uppges ha träffats av stenar vid flera tillfällen, men på fredagskvällen förra helgen gick stenarna igenom minst en bussruta.

– Om stenarna hade träffat någon, då hade den personen avlidit säkert, kommenterade Kommunals skyddsombud Lotta Widegren till statsradion efter händelsen.

LÄS MER: Busslinje stoppades efter stenkastning

Två rutor och en dörr förstörda

Samnytt har ringt runt till och pratat med ett 50-tal personer bosatta i Järlåsa. Flera av dem vi pratar med är engagerade i Facebookgruppen ”Järlåsas anslagstavla”, där förra veckans stenkastning diskuterats flitigt.

Enligt vittnesuppgifter ska det ha varit tre personer på moped eller crossmotorcykel som kastade stenarna. Bilder och en film som lagts upp i gruppen visar att den aktuella bussen fått två fönsterrutor och en dörr förstörda.

”Tänk om någon blivit allvarligt skadad. vad är detta för bus”, undrar en man i Facebookgruppen.

Det har efter händelsen spekulerats och spridits rykten om vilka som ligger bakom stenkastandet. Vissa kopplar den till tidigare vandalisering av det numera nedlagda mejeriet.

Foto: Facebook

Datornördarna i bygdegården

I gruppen är det några som framför misstankar om att stenkastandet hänger ihop med en fest som hölls i bygdegården första veckan i juni, och att ungdomar därifrån i samband med den sågs vid Järlåsa station.

Samnytt har pratat med Sture Jonsson, ordförande för Järlåsa bygdegård. Han tror inte att stenkastandet mot bussarna har något med det arrangemanget att göra eftersom det hölls dagen innan stenkastningen mot bussen.

– Det var några ungdomar som hyrde bygdegården för att ha datorspelskväll, berättar Jonsson.

– Nej, det var på torsdagen. Jag var förbi där och hjälpte dem komma in. De var tre stycken när jag släppte in dem, säger han.

Någon fest hölls inte i bygdegården den fredagen som bussen träffades av stenar.

Nyinflyttade invandrarna

En annan grupp som i bland annat Facebookgruppen pekats ut för stenkastningen är ett par nyinflyttade invandrarfamiljer som bosatt sig i Järlåsa. Det påstås att det är tonårsbarnen till familjerna som ställer till bekymmer i byn.

Johnny Wahl arbetar som fritidsledare på Järlåsa fritidsgård. Han är tveksam till att de invandrare som beskylls för stenkastningen är rätt personer.

– Senaste året har det flyttat in ett par utländska familjer med ungdomsbarn och de blir beskyllda, men jag har svårt att tro det, säger han till Samnytt.

Han har heller inte hört något från ungdomarna på fritidsgården om vilka som skulle kunna tänkas ligga bakom.

– Jag har ganska god kontakt med ungdomarna och de berättar om allt som händer, men jag har inte hört någonting från dem om det här, säger Johnny Wahl.

Fick hotfullt brev i brevlådan

Två av de invandrarfamiljer som anklagats för stenkastningen är 30-åriga Hudeifa Jheishehs och hans storebrors familjer. Hudeifas barn är sju och nio år gamla, medan hans storebrors barn är i tonåren.

– Brorsan, som bor precis mitt emot mig, han har ett barn som är 15 och ett som är 13. Jag tror att det är de barnen som misstänks, men det är ingen som sagt det rakt ut, säger Hudeifa till Samnytt.

Förra veckan fick Hudeifa ett hotfullt brev i brevlådan. Samtidigt vandaliserades brevlådan med röd färg.

”Fader förlåt dem ty de vet inte vad de gör” står det i brevet som fortsätter: ”Men vi vet allt vad du gjorde natten till lördagen den 5 juni”.

Hudeifa har ingen aning om vem brevet kommer ifrån. Han misstänker att det är en vuxen person som skrivit det med tanke på formuleringarna, med bland annat ett citat ur Bibeln.

– Vi vet inte vem brevet är ifrån, men vi vet att det är från en äldre person och inte något litet barn, säger han.

Foto: Privat

Mannen utanför lanthandeln

Hudeifa Jheisheh berättar om fler händelser som hans familj utsatts för sedan de flyttat till Järlåsa. Ett hundratal meter ifrån busshållplatsen Järla station ligger lanthandeln ”Handlar’n”.

Vid ett tillfälle förra hösten, när de precis flyttat in i Järlåsa, kom det fram en man i 40-årsåldern och var otrevlig mot hans barn när de befann sig utanför lanthandeln.

– De stod utanför Handlar’n och då hade den här mannen kommit och sagt lite rasistiska ord, berättar Hudeifa.

Vid andra tillfällen har bilister som kört förbi på grusvägen utanför deras hus gasat på lite extra precis utanför, för att riva upp ett moln av grus och damm.

– Det är väldigt respektlöst när du ser att folk står där, att trampa gasen i botten för att smutsa ned. Det är väldigt fult, säger han.

Ville att barnen skulle känna sig trygga

Hudeifa Jheisheh är född i Jordanien, men kom till Sverige som barn och har nu bott här i 25 år. Han och hans familj bodde tidigare i Uppsala, men bestämde sig för att bygga hus i Järlåsa och flyttade i september förra året in i det för att komma ifrån otryggheten och kriminaliteten.

– Det är mycket kriminalitet inne i stan, och det vill man ju inte ha i närheten av sina barn, förklarar han.

– Vi valde att flytta hit för att barnen skulle känna sig trygga. Tyvärr är det mycket skjutningar och narkotika i stan, och här finns ingenting av det, det var därför vi valde att flytta ut hit.

Hudeifa Jheisheh understryker att det inte kan ha varit hans eller hans brors barn som kastade sten på bussen. Barnen befann sig nämligen på fotbollsträning inne i Uppsala samma kväll som det hände, och har därför ett starkt alibi.

– Någon försöker smutskasta dem som flyttat in nyligen. De flesta vet att det här inte är från våran sida, säger Hudeifa Jheisheh.

”Klassisk främlingsfientlighet

Förra lördagen, dagen efter Upplands Lokaltrafik beslutat ställa in kvällsbussarna mellan Uppsala och Sala, startades Facebookgruppen ”Vuxna på byn – Järlåsa”. I gruppen samordnas nattvandringar i samhället och Hudeifa Jheisheh har själv engagerat sig som nattvandrare.

– Jag har till och med tagit med de lite äldre barnen och de har varit med och varit aktiva och nattvandrat, berättar han.

Samnytt har pratat med flera andra personer som engagerat sig som nattvandrare i Järlåsa. Ingen av dem har något ont att säga om de två nyinflyttade invandrarfamiljerna, utan uppskattar att de engagerat sig i sitt nya samhälle.

En svensk man i 25-årsåldern, som bor i Järlåsa men vill vara anonym, understryker att anklagelserna mot de nyinflyttade invandrarfamiljerna är helt grundlösa.

– Jag tror att det där är klassisk främlingsfientlighet, säger han till Samnytt.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.