batmotor-dom
Inrikes

Hovrätt mildrar påföljd för hitrest båtmotortjuv – får stanna i Sverige och slipper fängelse

Publicerad 3/19/2020
Annons

43-årige Sarunas Sukys kom tillsammans med en kumpan till Sverige från Litauen för att begå brott, närmare bestämt stjäla, föra ut och sälja svenska båtägares utombordsmotorer – en verksamhet som han även tidigare ägnat sig åt. Ligan greps och lagfördes. I tingsrätten dömdes Sarunas till ett års fängelse och utvisning för grovt häleri. Domen överklagades och nu undanröjer hovrätten både fängelsestraffet och utvisningen. Det uppmärksammar Dagens Juridik.

Trots att brottsrubriceringen grovt häleri kvarstår menar hovrätten att villkorlig dom är en tillräckligt sträng påföljd. Man anser också att brottet inte är tillräckligt allvarligt för att döma till utvisning, detta ”med hänvisning till den generella restriktivitet som gäller för sådana beslut” beträffande EES-medborgare.

Den högre rättsinstansen motiverar också sitt mildrande av påföljden med att man inte tror att Sarunas kommer att begå nya brott i framtiden. Detta trots att han är återfallsförbrytare och tidigare dömd (Södertörns tingsrätt mål nr B 5456-07) för samma typ av brott, dvs häleri av båtmotorer. Den gången blev påföljden 8 månaders fängelse och fem års utvisning.

Stal båtmotorer för 330 00 kronor

Det var förra året som polisen påträffade stulna båtmotorer till ett uppskattat värde av 330 000 kronor i ett förråd som Sarunas hyrde. 21-årige litauiske landsmannen Kasparas Mickevicius kunde också knytas till stöldgodset.

Stockholms tingsrätt menade att den yngre brottslingen Kasparas endast skulle dömas till villkorlig dom och slippa utvisning. Detta på grund av att han suttit häktad i tre månader, vilket ansågs vara straff nog. Man ansåg också att Kasparas skulle slippa böter.

Den äldre Sarunas menade domstolen dock förtjänade en något strängare påföljd – ett års fängelse och utvisning. Detta därför att han ansågs vara hjärnan bakom brotten och den som planlagt den kriminella verksamheten, anskaffat stöldverktyg och förberett hur stöldgodset sedan skulle föras ut ur landet.

Men Svea hovrätt håller alltså inte med tingsrätten och river därför upp domen så att Sarunas slipper både fängelse och utvisning. Påföljden ska i stället, precis som för kumpanen Kasparas, stanna vid villkorlig dom. I likhet med Kasparas slipper Sarunas också böter.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons