Den syriske kvinomisshandlaren Majd Shhada får stanna i Sverige. Anledningen är att han gjort sitt offer, en kvinna som nu lever med skyddade personuppgifter, gravid samt riskerar militärtjänst i hemlandet. Det har Hovrätten för nedre Norrland beslutat. Därmed rivs tingsrättens utvisningdom upp.

Det är en natt i augusti 2022 som polisen larmas till en adress i Härnösand. Det är en kvinna som ringt om att hennes väninna misshandlas av sin utländske sambo. Inringaren fruktar för sin kompis liv.

– Gör någonting! Ni är fan snuten! vädjar kvinnan som ringer.

– Sätt han i arresten eller någonting och sätt henne på kvinnojouren. Bara få bort henne!

Känd av polisen

På väg till adressen får polisen in ytterligare larm från en granne som hör skrik ute i trapphuset. Grannen berättar att paret brukar bråka med varandra.

Den misstänkte sambon heter Majd Shhada och kom till Sverige som flykting från Syrien 2018. Han är ökänd av polisen och har under sina få år i landet dömts för flera stölder, olaga hot och ringa narkotikabrott. Han förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret.

Den sönderslagna lägenheten vid tidigare tillfällen. Foto: Polisen

Polisen vet att Majd misshandlar sin sambo eftersom de larmats till adressen vid ett flertal tillfällen. De har gripit Majd för kvinnomisshandel tidigare. Kvinnan har varit på sjukhus och fått sina skador dokumenterade. Men varje gång tar kvinnan sin man i försvar – säger att det lika mycket är hon som slår honom – och alltihop rinner ut i sanden.

När polisen anländer till lägenheten denna gång möts de, som så många gånger förut, av en rejält blåslagen kvinna, en sönderslagen lägenhet och en aggressiv, skrikande syrier. Kvinnan förs till sjukhus med ambulans medan mannen grips och körs till polisstationen. Som så många gånger förr.

Väntar barn

Men denna gång är något annorlunda. Det är inte bara kvinnans närstående och hennes många blåmärken som vittnar om att hon utsatts för systematisk misshandel i mer än ett års tid. Det gör hon nu även själv.

Anledningen är att hon är gravid och väntar barn med mannen som misshandlar henne.

– Jag måste. Jag måste berätta. Jag har en liten bebis att tänka på, säger hon till polisen.

Den sönderslagna lägenheten natten i augusti samt den gripne mannen. Foto: Polisen

Kvinnan berättar om den skräck hon levt med i mer än ett års tid. Hur hon flera gånger blivit så brutalt misshandlad att hon fruktat för sitt liv. Bland annat ett tillfälle när han tagit ett skosnöre och försökt strypa henne.

– Jag liksom lovade mig själv att om jag kommer härifrån levande, så kommer jag inte gå tillbaka. Ändå gör man det varje gång, säger hon.

Kvinnan har numera skyddade personuppgifter.

Beslutet: Majd Shhada utvisas

Den 14 november 2022 kommer domen i Ångermanlands tingsrätt. Majd Shhada döms för grov kvinnofridskränkning, ett brott domstolen menar pågått sedan våren 2021.

Han döms samtidigt för ytterligare en stöld, skadegörelse och våldsamt motstånd i samband med ett tidigare polisingripande då han spottat och sparkat mot de ingripande poliserna.

Påföljden blir nio månaders fängelse och ett skadestånd på 120 000 kronor till kvinnan. Det beslutas dessutom att Shhada ska utvisas till hemlandet Syrien och beläggas med fem års återreseförbud.

Hovrätten: Han ska stanna

Domen överklagas till Hovrätten för nedre Norrland av såväl Majd Shhada som av åklagaren. Åklagaren vill se ett hårdare straff och att återreseförbudet förlängs till tio år.

Under mellandagarna kommer hovrättens dom. Hovrätten skärper visserligen påföljden till ett år och fyra månaders fängelse, men river samtidigt upp utvisningsbeslutet.

Domstolen menar att det faktum att Majd Shhada kom till Sverige som 17-åring, snart ”kan komma att bli förälder” och riskerar militärtjänst i hemlandet gör att han inte kan utvisas. Han ”kommer att bli inkallad i krig eller dödas om han utvisas dit”, menar hovrätten.

Därför får den syriske våldsbrottslingen stanna i Sverige.

Hovrättens motivering till att Majd Shhada ska få stanna i Sverige. Faksimil

LÄS ÄVEN: Våldtäktseritreaner får stanna i Sverige eftersom de är desertörer