Det var inte mord när 24-årige Denis Karamanoski från Serbien den 10 oktober förra året med ett skott i ansiktet sköt ihjäl sin jämnåriga svenska flickvän Jennie Tholander. Kalmar tingsrätt trodde på Denis berättelse om att han råkat skjuta Jennie av misstag och dömde honom endast för vållande till annans död. Göta hovrätt ser heller ingen anledning att ändra brottsrubricering eller påföljd. Denis slipper dessutom utvisning. 

Trots att en rad försvårande omständigheter anser varken tingsrätten eller hovrätten att bevisen räcker för att fälla för mord. Det handlar bland annat om blodspår på platser i Denis bostad där dödsskjutningen begicks och avsknad av blodspår på andra platser som inte överensstämmer med gärningsmannens förklaring.

LÄS MER: Kvinna skjuten till döds i Västervik – 24-årig man från Serbien gripen

Denis misstänks vidare ha unanröjt sin mobiltelefon direkt efter händelsen. Brottplatsen företedde även tecken på att fysiskt bråk förekommit mellan Denis och Jennie innan skottet avlossades. Denis hade innan dödskjutningen en lång historik om hot och våld mot Jennie som enligt uppgift tidvis ska ha behövt skyddat boende för att freda sig. Vapnet som användes var illegalt. Denis är sedan tidigare dömd för diverse brott.

Men tingsrätten valde ändå att tro på Denis historia om att han bara fick en impuls att ta fram och kontrollera om vapnet var säkrat och att det då råkade brinna av och att kulan råkade träffa Jennie precis mitt i pannan.

Mamman tvingades driva målet själv

I motsats till den breda allmänheten och flera rättsexperter ansåg åklagaren inte att det var något konstigt med domen och valde att inte överklaga. Det har inneburit att Jennies mamma Gunilla med risk för stora ekonomiska kostnader har måst driva målet vidare själv.

Medan Denis haft sina advokatkostnader garanterade av staten/skattebetalarna oavsett domslut kan Gunilla tvingas sälja sitt barndomshem för att betala rättegångskostnaderna efter att nu ha förlorat i hovrätten. Detta ovanpå förlusten av dottern.

– Hovrätten finner väldigt många besvärande omständigheter som talar för att han uppsåtligen har tagit livet av Jennie, men beviskraven är sådana i vårt land att det inte räcker, säger mamma Gunillas juridiska ombud Elisabeth Aronsson i en kommentar om domslutet.

Advokat Fredrik Liljeblad – som tjänat över en halv miljon kronor i arvode på att försvara Denis – är emellertid nöjd med hovrättens fastställande.

– Det är korrekt och det var väntat.

Liljeblad säger vidare att han inte har mycket till övers för det allmänna rättsmedvetandet vars samstämmig slutsats varit att Denis ska fällas för mord och få ett betydligt mer kännbart fängelsestraff.

Påföljden på 6 år och 4 månaders fängelse kvarstår. Förutom dödsskjutningen innefattar den även grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och flera narkotikabrott. Enligt den så kallade två tredjedels-regeln kommer Denis endast att behöva avtjäna drygt 4 års fängelse.

Hovrättens beslut och underliggande tingsrättsdom kan laddas ned och läsas på följande länk: Göta_HR_B_1937-20_Aktbil_39,_DOM_-_Denis_Karamanoski