Efter att sagt att sydsudaneser har lägre IQ dömdes Bertil Malmberg för hets mot folkgrupp, en dom som hovrätten nu upprätthåller.

Det var i slutet av april i fjol som regionfullmäktige i Sörmland bland annat diskuterade regionens årsredovisning för 2020. I den pekades inte minst pensionärer och regionens äldre ut som kostnader, något som fick dåvarande SD-politikern Bertil Malmberg att reagera.

Malmberg hade därför förberett ett anförande för att påpeka att det inte bara är pensionärer som kostar pengar. I anförandet riktade han kritik mot beslutet att ta emot sydsudanesiska kvotflyktingar eftersom de enligt Malmberg har lägre intelligens och utbildningsnivå än svenskar, och därför blir en ekonomisk belastning för Sörmland.

LÄS ÄVEN: Bertil, 81, kan sparkas ur SD efter IQ-domen: ”Jag är inte imponerad”

Efter regionfullmäktigemötet polisanmäldes Bertil Malmberg av en socialdemokrat. Ytterligare en socialdemokrat samt en vänsterpartist vittnade senare mot honom.

Bertil Malmberg dömdes i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp och påföljden blev villkorlig dom och 40 dagsböter à 600 kronor – 24 000 kronor. Malmberg, som sedermera uteslöts ur Sverigedemokraterna, överklagade domen. På torsdagen kom hovrättens beslut där man alltså fastställer tingsrättens dom.

– Jag tycker att de har hanterat det lättvindigt. De har inte gjort någon vidare analys utan bara gått på tingsrättens resonemang, säger han till statstelevisionen.