Svea hovrätt fäller de två män som åtalades för det uppmärksammade mordet på 18-åriga Ndella Jack i en Stockholmsförort i augusti förra året. De två männen frikändes i slutet på maj av Solna tingsrätt men efter överklagande ändrar hovrätten nu domen.

Bakgrund

Den 28 augusti förra året besköts en lägenhet i Råcksta i västra Stockholm med automatvapen. En ung kvinna, 18-åriga Ndella Jack, träffades av kulor och dog. Hennes man, livsstilskrimielle Lamin Dibba, var det avsedda målet för skjutningen men klarade sig.

En dryg vecka senare utfördes ett nytt attentat med automatvapen mot Lamin Dibba när denne tilllsammans med några andra personer befann sig i en taxi i Nacka i sydöstra Storstockholm. Flera av personerna i taxin, däribland chauffören, träffades av kulor men överlevde. Lamin Dibba klarade sig åter oskadd. Kulor gick även in i flera lägenheter i ett intilliggande bostadshus men ingen person i fastigheten skadades.

Friades i tingsrätten

23-årige Geankarlo Garcia Barrera, medborgare i El Salvador, och 30-årige Ahmad Al-Shewani åtalades för mordet på Ndella Jack och för försök till mord på Lamin Dibba i Råcksta. Geankarlo Garcia Barrera åtalades också, tillsammans med annan person, en 30-årig man, för försök till mord, grovt vållande till kroppskada, och framkallande av fara för annan i samband med attentatet i Nacka.

Tingsrätten ansåg att bevisningen inte räckte för att fälla Geankarlo Garcia Barrera och Ahmad Al-Shewani för dödsskjutningen i Råcksta och de två frikändes helt.

Beträffande attentatet i Nacka ansåg tingsrätten inte att bevisningen räckte för att fälla Geankarlo Garcia Barrera för mordförsök men däremot för delaktighet genom att ha befunnit sig på platsen, hanterat de vapen som användes vid skjutningen och ha tillhandahållt flyktbilen. För den andre mannen som åtalats för det mordförsöket ansåg rätten inte att bevisningen räckte för fällande dom för något brott, varför han frikändes.

Hövrätten ändrar domen

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom gällande dödskjutningen i Råcksta. Geankarlo Garcia Barrera och Ahmad Al-Shewani fälls för mordet på Ndella Jack och döms till 16 respektive 12 års fängelse. Geankarlo Garcia Barrera, som är utländsk medborgare och tidigare dömd för en rad brott, utvisas inte.

Även Ahmad Al-Shewani är tidigare dömd för ett flertal brott. Den som har flest tidigare domar på sig är den 30-årige man som friades för attentatet i Nacka.

authorimage