hr-dom-gymmord

Foto: Polisen/Privat

Inrikes

Hovrätten skärper straffet för Fredrik Anderssons mördare

Publicerad 6/2/2023
Annons

Svea hovrätt skärper straffet för 17-årige Frunze Saghatelyan, som i mars förra året sköt ihjäl ordningsvakten och lokalpolitikern Fredrik Andersson på ett gym i Stockholm. Påföljden bestäms till fyra års sluten ungdomsvård.

Saghatelyan dömdes för bland annat mordet av Stockholms tingsrätt i mars i år. Tingsrätten ansåg att straffvärdet för den brottslighet han dömdes för motsvarade 18 års fängelse. Eftersom han endast var 16 år när mordet begicks, stannade dock påföljden vid två år och elva månaders sluten ungdomsvård.

Svea hovrätt bedömer istället att brottsligheten motsvarar livstids fängelse, och skärper straffet till fyra års sluten ungdomsvård. Enligt lag får domstolar döma brottslingar under 18 år till fängelse ”endast om det finns synnerliga skäl”. Sluten ungdomsvård kan som längst bestämmas till fyra år.

Liksom tingsrätten friar hovrätten övriga tre tilltalade från anklagelserna om delaktighet i mordet på Fredrik Andersson.

”Flera försvårande omständigheter”

Det var ordningsvakten Fredrik Andersson, lokalpolitiker för Medborgerlig samling (MED), som den 28 mars förra året sköts ihjäl på Delta gym. Men det var inte han som var den tilltänkta måltavlan. Istället var gärningsmannen ute efter en annan man på gymmet när Andersson ingrep. MED-politikern träffades av ett skott i huvudet, vilket han senare avled av.

LÄS ÄVEN: Rejäl straffrabatt för nysvensk som sköt ihjäl MED-politiker

Svea hovrätt menar att sättet mordet utfördes på ”präglats av särskild hänsynslöshet”, att det finns ”flera försvårande omständigheter” och att det ”saknas förmildrande omständigheter.”

Därför, menar domstolen, hade Frunze Saghatelyan dömts till livstids fängelse om han varit äldre än han var när mordet begicks.

Fick medborgarskap på flykt

En av de omständigheter som dock väckt störst uppmärksamhet gällande Delta gym-mordet är att den efterlyste mördaren Saghatelyan flydde till hemlandet Armenien efter dådet. Medan han befann sig där beviljades han svenskt medborgarskap.

Som svensk medborgare kunde han sedan återvända till Sverige, gripas och nu lagföras för brottet. En del människor tycker det är fel att bevilja medborgarskap till mördare och andra grova brottslingar.

LÄS ÄVEN: Han sköt ihjäl Fredrik Andersson (MED) på gym i Stockholm

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons