valdtaktstrio-feature

Hovrätten oroar sig för att folk kommer ”missakta” de tre våldtäksmännen. Foto: Polisen

Inrikes

Hovrätten: Våldtäktsmän ”blir utsatta för andras missaktning”

Publicerad 3/27/2023
Annons

De tre män som tidigare i månaden dömdes för att ha rånat och våldtagit prostituerade i Malmö riskerar utsättas för andras missaktning. Det menar Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Bakgrunden är att Malmö tingsrätt beslutat hemligstämpla bilder på de tre männen som polisen tagit i samband med polisutredningen. Detta för att skydda de dömda männens integritet.

Samnytt har överklagat beslutet och menar att ”samtliga daktningsbilder och andra bilder på tilltalade … som polis eller andra myndighetsföreträdare tagit” ska lämnas ut.

LÄS MER: Arabisk trio våldtog och rånade prostituerade – två utvisas

Hovrätten säger nej

Under måndagen meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge sin dom. Samtliga bilder på en av de tilltalade lämnas ut eftersom en omaskad bild på honom redan lämnats ut av domstolen.

Däremot hemligstämplas bilder på två av de andra dömda, Mohamad Nahel Abo Amer och Ibrahim Abou Amer. Båda männen är syriska medborgare som dömts till fängelse och utvisning för flera rån och våldtäkt.

Hovrätten hänvisar till risk för att någon av våldtäktsmännen blir ”utsatt för andras missaktning” om bilder på dem sprids. ”Redan den omständigheten att vissa personer känner till en för någon enskild ömtålig uppgift kan i många fall anses tillräckligt för att medföra men. Utgångspunkten för en bedömning av om men föreligger är den berörda personens egen upplevelse”, fortsätter domstolen sitt resonemang.

Beslutet att skydda de tre våldtäktsmännen från allmänhetens missaktning fattas av fyra kvinnliga jurister. Även i tingsrätten var det en kvinnlig jurist som vägrade lämna ut bilderna.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Macheteman som våldtog i Malmö hade redan utvisats

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons