16-årige Aydin Ilyass Shojaee från Iran döms till fyra års ungdomsvård för den gängkriminella dödsskjutningen i inomhuscentrumet Emporia i Malmö där han också allvarligt skadesköt en förbipasserande kvinna som var ute och handlade. Trots utlovat ”paradigmskifte” i kriminalpolitiken är detta fortfarande det strängaste straff som kan utdömas.

Aydin var vid brottstillfället på rymmen från annan ungdomsvård han dömts till för tidigare brottslighet. I motiveringen till den domen anges bland annat att ”Aydin utsätter sin utveckling och hälsa för påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och ett socialt nedbrytande beteende”. Ändå menar Malmö tingsrätt att samma påföljd är tillräcklig också för de nya brotten och trots dessas allvarlighetsgrad.

Den mördade var gängledaren Shahin Amiri som träffades av ett stort antal skott. Han hade vid dödstillfället ett digert brottsregister med domar för bland annat försök till utpressning, olaga hot, förberedelse och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt penningtvättsbrott, narkotikabrott, olaga frihetsberövande, rån och försök till grov utpressning.

Det var ren tur att inte ytterligare personer – däribland flera barn – som vistades på platsen för skjutningen inte träffades av kulor. Personer på plats har vittnat om att Aydin sköt vilt omkring sig utan urskiljning.

Egentliga staffvärdet livstids fängelse

Straffvärdet för de brott Aydin begått är egentligen livstids fängelse. Men på grund av gärningsmannens låga ålder stannar påföljden i det aktuella fallet vid fyra års ungdomsvård.

Sverigedemokraterna och regeringen har aviserat som en del av ett utlovat ”paradigmskifte” i kriminalpolitiken, i synnerhet den som är relaterad till den invandrardominerade grova gängkriminaliteten, att straffrabatterna ska bort, att unga mördare ska dömas som vuxna och dessutom få dubbla straff. Dessa förändringar av lagstiftningen dröjer emellertid.

Att påföljderna är anpassade för en annan tid och inte återspeglar brottsligheten i det nya Sverige med dess eskalerande invandringsrelaterade gängkriminalitet med nya rekord i antal dödsskjutningar varje år, är även något som åklagaren i det aktuella målet, Michelle Stein, påtalade i ett pressmeddelande efter avslutad rättegång:

– Unga som begår brott måste mötas av konsekventa och trovärdiga reaktioner.

Aydin döms för mord, försök till mord, flera fall av framkallande av fara för annan, grovt vapenbrott och flera fall av narkotikabrott. Han ska också betala skadestånd till flera personer till ett sammanlagt belopp på uppemot 800 000 kronor.

Förundersökningen pågår fortfarande. Ytterligare sju personer är misstänkta för delaktighet i mordet. Aydin har erkänt att det var han som mördade den invandrade gängledaren och skadesköt kvinnan.

Statsmedia mörklägger

När skattefinansierade SVT rapporterar om domen, publicerar man inte namn och bild på den dömde och utelämnar dessutom dennes invandrarbakgrund. Detta trots att man under artikeln skriver att SVT:s policy är att ”berätta vad vi vet”.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Förvaltningsrättens dom till den vård som Aydin var på rymmen från när mordet begicks kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Aydin, 16, åtalas för mord i köpcenter – flera kunder skottskadades