Huawei svarar på den senaste tidens säkerhetsturbulens genom att investera två miljarder dollar i en riktad satsning på cybersäkerhet.

Under hösten har det det kinesiska telekomföretaget Huawei uppmärksammats negativt vid ett flertal tillfällen i media. Bland annat har företagets finanschef Meng Wanzhou gripits i Kanada på begäran av USA. Företaget har även stängts ute från att delta i utvecklingen av 5G-nätet i bland annat USA, Australien och Nya Zeeland.

Anledningen till utestängningen i dessa länder uppges vara att Huawei är en säkerhetsrisk eftersom tekniken kan användas för spionage, rapporterar Reuters.

Huawei har svarat på den negativa kritiken med att det enbart handlar om politik, vilket företaget har kommunicerat ut till myndigheter över hela världen.

Enligt Huaweis styrelseordförande Ken Wu har företaget redan säkrat 25 kontrakt för att bygga 5G-nätets infrastruktur och levererat fler än 10 000 basstationer för det nya nätet.

Företaget satsar nu för att återvinna omvärldens förtroende genom att investera två miljarder dollar i förbättrad cybersäkerhet över den kommande femårsperioden.

Samtidigt slår Huawei ifrån sig kritiken med att det inte finns några bevis för alla påståenden som cirkulerar i media.

– Vi tycker att alla anklagelser vad gäller säkerheten för Huawei borde baseras på bevis. Utan faktiska bevis kan vi inte acceptera utan motsätter oss de här påståendena, förklarar Wu.