Otroliga scener utspelades i Pakistan när hundratals advokater stormade ett sjukhus och attackerade läkare och personal. Motivet ska ha varit att hämnas för vad de påstod ska ha varit läkare som ”felbehandlat” en av advokaternas kollega. Tre patienter ska ha dött när läkarna flydde platsen.

Nu åtalas hela 250 advokater för förräderi efter attacken mot sjukhuset, som skedde i Lahore. Advokaterna ska ha sparkat och slagit läkare och förstört utrustning och lokaler.

På grund av attacken dog tre patienter efter att de lämnats utan tillsyn i flera timmar då läkarna hade flytt mobben.

De grova åtalspunkterna reflekterar myndigheternas frustration över våldet, rapporterar ABC News. Regeringen säger att de som kopplas till våldet kommer åtalas i anti-terrorismdomstolar och maxstraffet kommer sökas.

500 advokater gick till attack

Mobben bestod av omkring 500 advokater som ska ha varit upprörda över ett påstått ”dåligt uppförande” mot en av deras kollegor månaden innan. De stormade då ”Punjab Institute of Cardiology” i onsdags där de misshandlade de anställda, bland annat med pinnar samt förstörde lokaler och utrustning.

En polisbil sattes i brand nära sjukhuset och flera andra fordon skadades. Polis ska fått ha använda tårgas för att skingra mobben och det tog flera timmar att få kontroll på situationen.

Under Pakistans lagar kan attacker på regeringsbyggnader medföra åtal för förräderi, vilket hanteras av anti-terrorismdomstolar.

– Vi har arresterat några advokater och ingen som har haft med attacken på sjukhuset att göra kommer komma undan, sa Zulfikar Hameed, stadens polischef.

Spänning mellan advokater och läkare i staden

Ytterligare poliser skickades till sjuhuset i torsdags då de anställda delvis strejkade för att kräva hårda straff mot de som attackerade sjukhuset.

Polisen i Lahore gjorde efter attacken flera räder för att hämta upp alla som var del av den.

Advokaterna å sin sida meddelade också en strejk mot vad som de uppfattar är ensidigt agerande från polisens sida mot dem.

Det var i november månad som spänningen mellan stadens läkare och advokater började öka, efter att en advokat sa att han blivit felbehandlad av en advokat efter att han sökt vård. Det är oklart för vad han sökte.

Nedan finns en video där man ser advokaterna storma sjukhuset.