norra begravningsplatsen solna

Foto: I99pema, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Hundratals gravstenar skändade: ”Ofattbart”

Publicerad 12/16/2020
Annons

För andra gången på kort tid har någon eller några ägnat sig åt att välta gravstenar på Norra begravningsplatsen i Solna. Senast i förra veckan skedde förra vandaliseringen.

Det var under natten mot tisdagen som 300 gravstenar välts. Då ett 30-tal stenar hade välts i förra veckan gick man ut och berättade att extra säkerhetsåtgärder satts in med låsta grindar och vaktpersonal, något som uppenbart inte hjälpte.

– Det är helt ofattbart att man gör så här. Visst att någon i ren ilska puttar omkull en gravsten men det här var rena massakern. Vad det står för är omöjligt att veta, sa kyrkogårdschefen Lars Wetterlund till Mitt i Solna.

Under hela helgen arbetade personalen med att resa och återställa gravstenarna.

– Grindarna har inte varit låsta på 100 år, men det kanske är dags. Nu hoppas vi att vi inte drabbas mer inför jul, säger Lars Wetterlund.

Polisanmälan snabbt nedlagd

Vandaliseringen polisanmäldes men bara några dagar därpå meddelar polisen att ärendet är nedlagt.

– Det är en sorglig och oacceptabel skadegörelse som drabbat gravkvarteren 17b och 17c på Norra Begravningsplatsen. Vandaliseringen är polisanmäld och vi vidtar ytterligare säkerhetshöjande åtgärder. Kyrkogårdsförvaltningen kommer att göra allt för att så fort som möjligt återställa gravarna, säger Svante Borg på Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad till SVT Nyheter.

Redan i somras infördes utökad bevakning av begravningsplatsen efter den brutala misshandeln av två pojkar som förnedrades och utsattes för övergrepp.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons