Screenshot 2020-01-22 at 06.46.37

Migranterna när de försöker korsa floden. Foto: skärmbild Youtube

Utrikes

Hundratals migranter stoppade i Mexiko när de försökte ta sig in i USA

Publicerad 1/22/2020
Annons

Hundratals migranter som vadade över en flod vid Mexikos södra gräns har stoppats från att komma in i landet. Migranterna, huvudsakligen från Honduras, hade tidigare nekats att passera över en bro och valde då i stället vattenvägen. Men säkerhetsstyrkor sköt tårgas så att de tvingades backa och grep de som lyckades ta sig över.

Mexiko har stoppat många av migrationsrutterna till USA efter att Donald Trump tryckt på om detta. Den aktuella händelsen utspelade sig vid Suchiate-floden, på gränsen mellan Guatemala och Mexiko, rapporterar bland annat BBC.

Vissa av migranterna blev våldsamma och kastade stenar mot polisen. De gripna migranterna kommer nu skickas till sina hemländer om deras legala status inte kan lösas, meddelade regeringen.

Migranterna hade campat i staden Tecún Umán i Guatemala, mittemot den mexikanska staden Ciudad Hidalgo. Åtta representanter för migranterna tillåts komma in i Mexiko för samtal med myndigheterna och för att överlämna ett brev till Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. I brevet uppmanas han att låta dem passera.

De som försökt korsa floden utgör en del av den 2000 – 3500 personer stora grupp kallad ”2020 Caravan” som gör liknande försök att korsa Mexiko för att nå USA.

De mexikanska myndigheterna uppger att migranterna kan stanna och jobba i Mexiko och ansöka om asyl där, men de kommer inte tillåtas att passera till USA.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons